Фестивал на киселото мляко подготвят в смолянското село Момчиловци - място, събрало магията на Родопите и вековни български традиции.
Вкусният празник, посветен на култа към един от най-популярните родни кулинарни продукти, ще се проведе между 10-ти и 13-ти септември и ще събере гастрономи от страната и чужбина.
Киселото мляко, произведено у нас, вече години наред прославя родината ни по цял свят. То е източник на здраве, дълголетие, младост и красота. Приготвено е по рецепти, съхранили се през вековете, и се отличава с наситен вкус.
С цел популяризиране на българския йогурт, както и на родното сирене, се ражда и идеята за Фестивал на киселото мляко в село Момчиловци.
Освен с изключително вкусни млечни продукти събитието желае да запознае своите гости и с традициите в Родопите, богатството на песенния и танцовия фолклор, уникалните обичаи в този край и автентичните занаяти.
Ето защо организаторите са приготвили интересна и разнообразна програма, която да допадне както на гастрономите, така и на ценителите на българските народни изпълнения.
По време на фестивалните дни посетителите ще имат възможност да опитат от уникални кисели млека и сирена и да се запознаят с рецептите, по които те се приготвят.
На вниманието на гостите ще бъдат представени и други кулинарни произведения, които също са характерни за населените места в Родопите.
Освен това ентусиастите ще могат да поговорят с билкари, гъбари и производители на мед и плодови конфитюри от този край и разбира се да разгледат местните забележителности и места, заредени с положителна енергия. За доброто настроение на публиката ще се погрижат талантливи изпълнители.
Програмата на Фестивала на киселото мляко в село Момчиловци включва още конкурс Мис Родопи, фотоизложба с награди, научен семинар на тема: Свойства и потенциал на пробиотичните млечно-кисели бактерии и кулинарно шоу с участието на Ути Бъчваров.
Коментари