Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кратко ръководство за приготвяне на греяно вино

Кратко ръководство за приготвяне на греяно вино

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
приготвяне на греяно вино

Сладките нотки на горски плодове, пикантните подправки и лекотата на внимателно приготвеното греяно вино! Често свързвано с онова весело време на годината, когато с нетърпение очаквате да експериментирате с по-дълбоки подправки и нотки заедно с най-желаното ви вино, факт е, че всяко време може да е време за вино.

Греяното вино е чудесно допълнение към уютното по-хладно време. Много хора вярват, че сангрията и шприцовете са за лятото, докато греяното и подправено вино е за есента и зимата. За много хора виното е синоним на Коледа.

Експериментирайте и изследвайте

Греяното вино е нещо повече от вино с канела. Изборът на вино, плодовете, билките като мащерка и лавандула, могат да превърнат пиенето на вино в едно невероятно преживяване. Интензитетът на вкусовете се задълбочава с времето, отделено за дифузия на добавките.

Докато включвате котлона, вкусът и тялото на виното започват да се развиват, тъй като топлината и изпаряването променят и подобряват неговия състав. За да избегнете пълна загуба на вкусове, се препоръчва да го загреете на слаб до среден огън с поставен капак, за да покриете съда. Тъй като алкохолът е запалим, бъдете внимателни относно възможността от пожари, които могат да ескалират бързо. Друг момент, който трябва да се отбележи е, че не трябва да се загрява виното в железен съд, тъй като това може да доведе до неприятен вкус поради реакцията на виното с метала.

Цели или смлени подправки?

Най-добре е да оставите целите подправки да се разпръснат във виното, за да се избегнат парченца. По същество не трябва да цедите греяното вино и да премахнете всички твърди добавки, преди да го излеете в чашата. Целите подправки и плодове трябва да останат във виното, докато изпиете напитката. Вкусовете продължават да се отпускат и правят виното по-интензивно. Балансът във вкусовете се поддържа, когато подправките и плодовете са еднакво разпръснати. Ако подправките са натрошени или смлени на по-фини парчета, те ще попречат на изживяването при пиене на вино.

как се прави греяно вино

Необходими продукти

Ще ви трябват бутилка от най-предпочитаното ви вино, четири чаши ябълков сайдер, четвърт чаша мед и подправки, които са най-важните. Можете да изберете най-обикновените: 2 пръчици канела и основна съставка - портокал. След като бъдат смесени, ще продължим да комбинираме всички съставки и накрая ще ги разбъркаме добре. Докато някои хора използват портокалов сок, някои предпочитат да изстискват пресни портокали. След като всичко е готово, сложете тигана на котлона и варете за 8-10 минути, изключете котлона и оставете да почине за няколко минути.

Преди да налеете

Преди да налеете греяното вино, трябва да внимавате за температурата на виното. Чашите за вино са изработени от деликатно стъкло, което лесно може да експлодира или да се напука, ако налеете в тях изключително горещи напитки. Затова трябва да изчакате няколко минути, за да изстине леко.

От сезонен фаворит до просто класика с безкрайни комбинации, греяното вино наистина събужда сетивата и дарява приятни усещания през студените зимни вечери.

Вижте и как да си направите греяна ракия или пунш.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest