Изненадайте гостите си с нетрадиционно сготвена леща. Всеки е свикнал да яде леща във вид на супа, но тя е много вкусна и във вид на ястие със зеленчуци.
Лещата е много полезна, защото съдържа много ценни вещества. Това са белтъчини, целулоза и витамини, които имат много добро действие върху целия организъм и се препоръчват на изтощени от болест хора.
Лещата съдържа въглехидрати, които се усвояват бавно от организма и оставят за дълго време чувството за ситост. Лещата съдържа много малко мазнини, затова пък в нея има много полезни минерали.
Лещата е била любимо ястие на древните египтяни. По време на величието на Рим лещата е била важен продукт в търговията между отделните държави.
По онова време тази зърнена култура била смятана не само за храна, но и за лекарство. По-късно я използвали и в европейската медицина като средство за борба с много болести.
Ако очаквате гости, поднесете им зеленчуковата изненада с леща, която се приготвя елементарно и не отнема много време. Съчетанието на зърнената култура със зеленчуци снабдява организма с ценни вещества.
Времето за приготвяне на ястието е половин час, а количеството готови порции – четири. Необходима ви е една чаена чаша почистена леща, половин литър пилешки бульон, една супена лъжица зехтин или олио, една супена лъжица кимион, една глава лук, триста грама картофи, нарязани на кубчета, двеста грама спанак.
Залейте лещата с бульона и една чаена чаша вода. След като кипне, варете на среден огън петнадесет минути под капак. В това време нагрейте тиган, в който сте наляли олиото или зехтина, и запържете кимиона за петнадесет секунди, докато не усетите силен аромат.
Добавете нарязания лук, запържете до златисто, като постоянно разбърквате, за да не загори. Добавете картофите и пържете още две минути. Излейте лещата, разбъркайте и задушете десетина минути под капак.
Добавете спанака и две щипки сол. Задушете още две минути, като постоянно разбърквате. Всяка от четирите порции съдържа по триста калории, затова ястието е подходящо, ако искате да отслабнете.
Коментари