Gotvach.bg»Съвети»Как се почиства леща?

Как се почиства леща?

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Как се почиства леща?

Лещата е сред традиционните храни, които консумираме в България. Но тя е известна и популярна не само у нас, но и в индийската кухня и Близкия Изток.

Лещата е и един идеален заместител на месото, защото е с висока хранителна стойност. Неслучайно присъства в много вегетариански рецепти. Богата е на протеини, фибри, желязо, калий, фолат, витамин В6, цинк и витамин В5. В лещата се съдържат още фолиева киселина и магнезий, които са много ценни за сърцето.

На пазара може да откриете различни видове леща, а разнообразието от рецепти е огромно.

Преди варене лещата трябва да се почисти. Това става много лесно.

Как се почиства леща?

Преди да я измиете, огледайте лещата за боклучена или черни, негодни зрънца, които са останали в пакета. Ако има такива, ги изхвърлете. Лещата се измива старателно под студена, течаща вода. Не използвайте гевгир, тъй като семената са малки, и рискувате да изпадат. Ситото или цедка ще ви свърши по-добра работа.

За разлика от боба не е нужно лещата да кисне във вода. Веднага след измиването, може да пристъпите към готвенето и. Някои домакини, при варене на леща изхвърлят първата вода, в която е кипнала.

Ако имате леща под ръка препоръчваме да опитате от рецептите ни за:

- супа от леща;

- леща на фурна;

- или постна леща;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати