Лещата е сред традиционните храни, които консумираме в България. Но тя е известна и популярна не само у нас, но и в индийската кухня и Близкия Изток.
Лещата е и един идеален заместител на месото, защото е с висока хранителна стойност. Неслучайно присъства в много вегетариански рецепти. Богата е на протеини, фибри, желязо, калий, фолат, витамин В6, цинк и витамин В5. В лещата се съдържат още фолиева киселина и магнезий, които са много ценни за сърцето.
На пазара може да откриете различни видове леща, а разнообразието от рецепти е огромно.
Преди варене лещата трябва да се почисти. Това става много лесно.
Как се почиства леща?
Преди да я измиете, огледайте лещата за боклучена или черни, негодни зрънца, които са останали в пакета. Ако има такива, ги изхвърлете. Лещата се измива старателно под студена, течаща вода. Не използвайте гевгир, тъй като семената са малки, и рискувате да изпадат. Ситото или цедка ще ви свърши по-добра работа.
За разлика от боба не е нужно лещата да кисне във вода. Веднага след измиването, може да пристъпите към готвенето и. Някои домакини, при варене на леща изхвърлят първата вода, в която е кипнала.
Ако имате леща под ръка препоръчваме да опитате от рецептите ни за:
- супа от леща;
- или постна леща;
Коментари