Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Каква диета да спазваме при гастрит?

Каква диета да спазваме при гастрит?

гастрит

Гастритът е все по-често срещано здравословно състояние, което засяга горния слой на стомашната лигавица. Това заболяване засяга голяма част от населението и характерно се проявява в моментни пристъпни раздразнения.

Състоянието гастрит е възпаление на стомашната лигавица. Възпалението води до проявата на редица неприятни симптоми, които могат да бъдат от различен характер – болка, неразположение, получаване на киселини, усещане на парене, подуване и тежест корема, както и влошено храносмилане. В резултат на симптомите, може да се причини гадене, липса на апетит, болки в корема, хълцане и т.н.

Гастритът е лечимо заболяване, като конвенциалният метод включва прием на антиацидни средства или съвременни инхибитори. Методът с приема на лекарства има краткосрочен облекчаващ характер. Той временно спира възпалението на лигавицата, но не лекува изцяло състоянието.

Храненето е важно за лечението на гастрита. Правилните хранителни навици по време на гастрит могат да допринесат в потискането или цялостното възпрепятстване на състоянието.

Каква трябва да бъде диетата по време на гастрит?

1. Задължителен прием на храни, които убиват бактерията, причиняваща стомашното възпаление:

Такива храни са:

- броколи – зеленчуците съдържат хранителното вещество сулфорафан, което унищожава бактерията, причиняваща възпалението;

- чесън – зеленчукът има антимикробни и противогъбични свойства, които го превръщат в идеалната храна при гастрит.

2. Задължителен прием на храни, които редуцират щетите, причинени от употребата на медикаменти за лечение на гастрит. Такива храни облекчават неприятните симптоми по време на гастрит, потискат болката и предотвратяват подуването на корема.

- джинджифил;

- риган;

- куркума;

- сок от червена боровинка;

диета при гастрит

- ананас;

- ябълков оцет.

3. Задължителен прием на храни с витамин А. Витамин А има важно значение за пълноценната регенерация на тъканите и лигавиците. В диетата е важно да се съдържат продукти, богати на този витамин, като:

- спанак;

- сладки картофи;

- праскови;

- кайсии;

- моркови;

- аспержи;

- зеленчуци;

- черен дроб.

4. Храни, които не трябва да присъстват в диетата при гастрит. За да спазвате оптимална диета по време на гастрит, то е наложително да изключите определени продукти от своето меню. Те могат да увредят стомашно-чревния тракт и да навредят на имунната ви система.

Такива са:

- млечни продукти и мляко;

- соя, боб, фасул, царевица;

- захарни изделия;

- газирани напитки;

- енергийни напитки;

- алкохол;

- прекомерно количество кафе;

- пикантни храни;

- трудносмилаеми храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest