Язвената болест, гастроезофагеалният рефлукс и хроничният гастрит са лечими заболявания при прецизно съчетаване на подходяща диета, правилен режим на живот и съзнателно провеждане на медикаментозно лечение. Диетата при тези заболявания не означава гладуване. Тя цели отстраняване дразнителите на храносмилателната система и подпомагане процесите на възстановяване.
При язвената болест и хроничен гастрит от съществено значение е подходящата кулинарна обработка на продуктите. Препоръчват се варенето, печенето и задушаването им, като се избягват пърженето и панирането. Зеленчуците се варят, задушават или изпичат. Препоръчва се да се пасират, като се приготвят от тях различни видове пюрета и сокове. Плодовете могат да се консумират като пюрета, сокове, печени или пасирани. В суров вид могат да се приемат меки настъргани ябълки или банани.
Температурата на приеманата храна да бъде умерена и близка до телесната.
Като основен принцип на тези заболявания е храната при язва и гастрит да бъде термично, химично и механично щадяща.
Препоръчителни храни за болни от язва и гастрит
Мляко и млечни продукти
Прясно подквасено мляко, прясно мляко, топено и обезсолено сирене, диетична извара, сметана, млечни кремове, масло.
Месни продукти и яйца
Нетлъсти меса (телешко, говеждо, агнешко, пилешко), прясна нетлъста риба (варена, печена, на скара), диетични кренвирши и телешки салам, нетлъста шунка, мусака без запръжка, яйца под формата на омлети на пара, рохко сварени яйца, кремове с яйца.
Тестени и захарни изделия
Хляб (бял и Добруджа), сухари, бисквити, макарони, козунак, виенска кифла, фиде, юфка, ориз, кускус, нишесте, соя и продукти от нея, тахан халва.
Зеленчуци
Картофи (варени и пюре), настъргани моркови, пресни зрели домати (белени! ), тиквички, пасирани зеленчукови супи, тиква (варена, печена), стъргана прясна краставица, червено цвекло.
Плодове
Ситно настъргани или печени ябълки, зрели ягоди, банани, пасирани компоти, плодови кремове, желета, желирани плодове.
Мазнини
Прясно краве масло, растителни масла (зехтин, олио).
Напитки
Чай (от лайка, липа, мента), отвара от шипки, какао с мляко, алкални минерални води (Горна баня, Хисаря).
Подправки
Магданоз, чубрица, доматено вакуумно пюре, готварска сол - до 6 г. дневно.
Храни, които не се препоръчват:
- Млечни продукти - пушени сирена, кашкавал от овче мляко;
- Месни продукти - солени месни и рибни консерви, пастърма, създърма, луканка, тлъсти меса, силни бульони (месни, рибни, гъбни), пържени и панирани меса, риби и птици;
- Тестени и захарни изделия - типов хляб, топъл хляб, качамак, шоколад, сладка;
- Зеленчуци - лук, чесън, праз лук, сини домати, зеле, фасул, ряпа, гъби, туршии, леща, зеленчукови консерви;
- Плодове и ядки - вишни, кайсии, грозде, кисели и незрели плодове, бадеми, лешници, фъстъци, орехи;
- Мазнини - свинска мас, лой, сланина;
- Напитки - алкохолни, кафе, силен чай, газирани и кисели минерални води;
- Подправки - черен пипер, дафинов лист, бахар, горчица, лютиви чушки, хрян, лютив червен пипер.
Общи правила за хранене:
• Хранете се на маса, никога прав или пред телевизора, преди ядене пийте чаша вода;
• Храненето да е често на малки порции, започнете с нискомаслена супа и/или салата. Това ще ви засити. Яжте бавно, сдъвквайте добре храната, не е задължително да изпразвате чинията си;
• След хранене изчакайте 2-3 часа, преди да си легнете, поддържайте здравословно телесно тегло.
За благоприятен изход от заболяването освен спазването на посочения диетичен режим при язва от съществено значение е и подходящото медикаментозно лечение, предписано от лекаря. Само той може да ви каже кога да прекратите лечението и кога да преминете към обичайното хранене на оздравелия организъм.
Коментари