Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Патладжанът намалява лошия холестерол

Патладжанът намалява лошия холестерол

AdminAdmin
Администратор
95442k
Патладжани

Един от най-ефективните методи за предпазване и лекуване на атеросклероза е повишената консумация на патладжани.

Установено е, че т.нар. сини домати спомагат за намаляване на лошия холестерол в организма. Вследствие на редовния му прием се намалява осезателно количеството му в кръвта и в стените на кръвоносните съдове.

Патладжаните са изключително богати на калий. Той подпомага за по-безпроблемното функциониране на сърдечния мускул. Освен това благоприятства и за лесното отделяне на излишните течности от организма.

Отоците, причинени вследствие на сърдечна недостатъчност, също се повлияват добре, благодарение на сините домати.

Те са полезни и при проблеми с пикочните пътища, защото увеличават отделянето на солите на пикочната киселина, заедно с урината.

Горчивината на патладжана се дължи на гликоалкалоида соланин М, наречен още мелонген. Има пряка връзка между наличието на тази субстанция и цвета на зеленчука. Счита се, че патладжаните с по-бяла месеста част не съдържат соланин.

Пържени Патладжани

Хората, които не харесват силно горчивите патладжани, могат да подбират не напълно узрелите зеленчуци, в чийто състав наличието на соланин е минимално.

В патладжаните се съдържат още витамин С и витамини от групата В.

Интересна подробност е, че произходът на полезния зеленчук е Индия. Персийските търговци го пренасят в Африка. А в Европа достига чрез арабите.

Предлагаме ви вкусна рецепта за домашно кьопоолу, което може да се окаже перфектната салата за горещите летни дни.

За целта се изпечете, обелете и пасирайте няколко патладжана. Прибавете към тях още смлени (или пасирани) зелени пиперки (предварително обелени и изпечени), няколко рендосани домата, ситно нарязан магданоз и копър, малко сол и зехтин и прясно изстискан лимонов сок (или оцет). Всичко това се разбърква добре.

По желание към кьопоолуто се добавя още счукан чесън. Допълнително салатата можете да поръсите и наситнени орехови ядки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest