Ако имате висок холестерол и се чудите какво месо трябва и не трябва да консумирате, в този съвет ще разберете.
За да намалите нивата на холестерол, то трябва да консумирате месо и като цяло храни, които са с ниско съдържание на холестерол. Тоест, трябва да избягвате животински мазнини, които се наричат "наситени". За понижаване на холестерола е достатъчно дори тези мазнини да не се консумират, за да има ефект.
При висок холестерол е важно как се готви храната, която консумираме. Ако я варим, задушаваме или печем, ще намалим приема на опасни мазнини. Ето как да обработим месото, което ще готвим:
Ако купувате месо, по което има видими мазнини и сланина, те трябва да се премахват;
А ето и кои меса са позволени за консумация при висок холестерол:
От субпродуктите трябва да се избягват черен дроб, бъбреци, език, мозък;
От месата са позволени всички онези, които са "постни", тоест с ниско съдържание на мазнини- пилешко, телешко, заешко. Трябва обаче да се избягват всички местни полуфабрикати като шунка, наденички, колбаси, консерви с месо. Избягвайте свинското и овнешкото месо.
Не консумирайте мазни гърди, ребра и други части, в които има много лой. Холестеролът не се намира само в мазнините, които се виждат, но също така има и скрит такъв, като например този, който се намира в сухо свинско филе.
Месото от домашни птици като гъски и патки също съдържа много холестерол. За да намалите холестерола, избирайте бяло месо и риба, приготвени на пара, задушени или печени на фурна.
Вижте и някои идеи за приготвяне на месо и риба при висок холестерол:
Коментари