В превод от езика на маите семената от чия означават сила. Наричат ги още индианска бягаща храна. Наименованието на тези мънички семена не е случайно. Чията е сред най-популярните супер храни, познати на хората от древността. Белите и черни семена са били дълги време основна храна на маите, инките и ацтеките, както и на редица други племена в Югозападна Америка.
Тези доскоро непознати храни, вече свободно се предлагат и нас. Но мнозина не знаят как да консумират тази непозната храна, която е изключително богата на Омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Всъщност суперхраната въобще не е капризна и може да се консумира по всякакъв начин. Най-бързо и лесно можете да консумирате чия, като поръсите от семената върху храната, която сте си приготвили, независимо дали става дума за задушено свинско месо, пилешка яхния или домашни сладки.
Нещо повече, можете да добавите семена от чия в тестото за сладките и семената няма по никакъв начин да променят вкуса на десерта.
Тъй като семената от чия имат способността да поемат влага, така че да увеличат обема си 10 пъти те са особено подходящи за добавяне в супи или яхнии. Любителите на здравословни смутитита може да добавят по малко чия към тях, като семената въобще няма да се отразят на вкусовите качества на напитката.
Коментари