Трудно можете да посочите по-традиционно българско тестено ястие от баницата. Тя присъства на трапезата във всеки дом и всяка уважаваща себе си домакиня крие в чекмеджето си не една и две рецепти за баница.
Печивото, което се състои от навити или наредени на пластове листа от разточено тесто или готови кори за баница и плънка. Традиционно плънката се състои от сирене и извара със или без добавка на яйца и мляко, но има десетки варианти за приготвяне на ароматна баница със зеленчуци, тиква, кисело зеле и различни плодове.
Независимо от това с каква плънка ще приготвите баницата, нейното изпичане се подчинява на едни и същи правила. Процесът се осъществява в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор или на 200 градуса без вентилатор.
Изпичането на баницата отнема около 30-40 минути, като е добре в процеса на печене няколко пъти да завъртите тавата, за да се изпече равномерно.
Предлагаме ви да опитате нашите рецепти за класическата баница със сирене, нашата баница вкусна баница с праз, както и любимата баница на Тодор Живков.
Виж също как се сиропира баница, научи какво да направиш за да не спадне баницата след печене и прочети тези тънкости при печенето на баница.
Коментари