Истинският ямс е грудката на тропическата лоза Dioscorea batatas. Ямс е популярен зеленчук на латиноамериканските и карибските пазари. С над 150 разновидности на разположение в световен мащаб и все по-често се среща на пазарите.
Ямс грудката има кафява или черна, лющеща се кожа, която прилича на кората на дърво и може да е с почти бяла, лилава или червена плът, в зависимост от сорта.
Расте в тропически климат, предимно в Южна Америка и Карибите, както и в Африка, откъдето произхожда. На испански те са наричани бониато. Като цяло е по-сладък от сладкия картоф.
Ямс са не само отличен източник на фибри, но и са с високо съдържание на калий и манган, които са важни за подпомагане на здравето на костите, растежа, метаболизма и сърдечната функция.
Тези клубени също осигуряват значителни количества други микроелементи, като мед и витамин С. Медът е жизненоважен за производството на червени кръвни клетки и усвояването на желязо, докато витамин С е силен антиоксидант, който може да повиши имунната ви система.
Една чаша (136 г) печени ямс осигурява:
- калории: 158;
- въглехидрати: 37 г;
- протеин: 2 г;
- мазнини: 0 г;
- витамин С: 18% от дневната стойност (DV);
- витамин В5: 9% от DV;
- манган: 22% от DV;
- магнезий: 6% от DV;
- калий: 19% от DV;
- тиамин: 11% от DV;
- мед: 23% от DV;
- фолат: 6% от DV.
В африканската кухня Ямс най-често се варят, пекат или пържат.
Дългият им срок на годност от 6 месеца им позволява да бъдат източник на храна в периоди на по-слаби реколти. Ямс е много по-трудна реколта за прибиране, в сравнение с реколтата от сладкия картоф.
Лилавите Ямс се срещат в Япония, Индонезия, Виетнам и Филипините, и често се използват в десерти.
В части на Съединените щати, където Ямс не са популярни, повечето големи супермаркети не ги предлагат и за да намерите Ямс, ще трябва да отидете на специализирани пазари, продаващи карибски, азиатски или африкански храни.
Якусните Ямс може да използвате в различни рецепти за:
Коментари