Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Списък със защитените продукти на Еврокомисията

Списък със защитените продукти на Еврокомисията

Защитени бг храни
Снимка: Elena Todorova
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Три са видовете продукти със специален регулаторен режим от Еврокомисията. Това са защитените имена на храни според техния произход, продукти, разрешени за производство единствено в определени територии, и храни с традиционно специфичен характер.

Европейското законодателство се стреми с тази правна рамка да гарантира, че само продукти с действителен произход от конкретен район ще могат да бъдат предлагани на потребителите и съответно клиентите няма да бъдат подлъгвани от нелоялни търговци.

България, която е член на Европейския съюз от 2007 година, има три защитени продукта с традиционно специфичен характер. С идеята да се насърчава местното производство Еврокомисията е поставила специална протекция на българското филе Елена, Пангюрската луканка и Горнооряховския суджук.

Трите вида колбаси е разрешено да се приготвят по специфична рецепта и да имат строго определена форма. Така филето Елена трябва да е само от свинско месо, както и да има овално цилиндрична форма. Продуктът е разрешен да се приготвя на територията на цяла България, но никъде другаде в Европа.

Луканката от Панагюрище също е разрешено да се произвежда само в страната, като обаче е задължително да носи определеното ѝ от Еврокомисията име. Тя трябва да е прясно сурово-сушена. В подготовката ѝ трябва да се използва единствено говеждо или биволско месо. Обвивката ѝ трябва да е от животински черва, а диаметърът ѝ трябва да бъде 50 милиметра. Този вид луканка, за да носи името си и да може свободно да се продава, също така трябва да е покрит с бяла благородна плесен, образувана при сушенето.

Горнооряховки суджук

Горнооряховският суджук се приготвя само от говеждо месо. Трябва да има традиционната си форма на подкова. Подправките са само естествени и не се добавят примеси, съдържащи Е-та. Периодът за зреене следва да е точно 20 дни.

Други български продукти, чакащи да влязат в списъка от защитени продукти на Еврокомисията, са розовото масло, обикновеният суджук, кайзеровият врат Тракия и ролето Трапезица.

Защитеният списък включва повече от 1200 продукта от всички страни на стария континент, както и няколко такива от Южна Америка, САЩ и Австралия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest