Пастърма говежда стана следващият български продукт, който получи защитено наименование като храна със специфичен характер за територията на Европейския съюз.
Българският продукт получи защитеното си наименование с официално решение на ЕС, съобщава родното Министерство на земеделието и храните.
След като пастърма говежда получи защитено наименование, ще може да се произвежда само в рамките на страната. Ако други държави решат да произвеждат подобен продукт, то той не може да се казва Пастърма говежда.
Българската говежда пастърма е специалитет от сурово изсушено месо с вкус и мирис на узряло говеждо месо. Традиционният метод на производство, характеризиращ се с процеса на сушене, е направил този тип продукт уникален за България, се допълва в съобщението на ЕК.
Право да произвеждат българската пастърма ще имат членовете на Сдружение Традиционни сурово-сушени месни продукти, като в сдружението ще могат да влизат и нови членове.

Други защитени продукти от сдружението са Филе Елена, Луканка Панагюрска, Роле Трапезица и Кайсерован врат Тракия.
Говеждата пастърма се присъедини към списък с близо 1400 продукта, които вече са със защитени наименования в територията на ЕС.
ЕС предлага три вида защита на традиционни земеделски продукти и храни. Освен храните с традиционно-специфичен характер, които могат да се произвеждат на територията на цялата държава-членка, спазвайки определени технологии, е възможно да бъдат регистрирани още продукти с географско указание и с наименование на произход, които могат да бъдат произвеждани в определени региони.
Коментари