Месото от източнобалканска свиня, куртовският розов домат и капията ще са трите продукта, които ще се борят за вписване в Европейския регистър за защитени продукти.
Новината обяви евродепутата Момчил Неков, която заяви, че в кампанията Да защитим българския вкус са включени общо 30 продукта.
Целта на кампанията е да улесни родните производители, като освен надпис с етикета Защитено географско указание, ще могат да се възползват и от европейско финансиране, както и по-добро промотиране на своите стоки.
На този принцип вече са защитени горнооряховският суджук и българското розово масло. Защитата ще ги предпази и от нелоялна конкуренция, тъй като клиентите ще се привличат от доброто имен и гарантирано качества.
Неков уточнява и че за да кандидатстват за вписване в Регистъра продуктите задължително трябва да са свързани с определен географски регион като куртовския розов домат, куртовската капия, еленския бут, смилянския боб, зеленото сирене.
Силно вярвам, че с разширяването на производството на такива продукти в България на първо време няма да е необходим износ, защото само в България интересът към тях ще бъде много голям, заяви той на официална пресконференция.
Радостина Донева, председател на АСРС, представи продукта, кандидат за защита - прясно месо от източнобалканска свиня, която била единствената запазена автентична българска порода, отглеждана в Източна Стара планина, Странджа и Сакар.
Месото й било със специфични характеристики и много ценни биохимични показатели, тъй като животните се хранят с горска растителност и зърно.
Смядовската луканка най-вероятно се е произвеждала от точно такова месо, но през 90-те години производството ѝ е било закрито.
Коментари