Gotvach.bg»Съвети»Добре ли е да се замразява сирене?

Добре ли е да се замразява сирене?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
16272k
Добре ли е да се замразява сирене?

Може да замразете сиренето във фризера, ако не можете да изядете всички запаси преди края на срока на годност. Това е крайна мярка, тъй като структурата на сиренето се влошава.

Размразеният продукт губи полезни бактерии, започва да се разпада и придобива водниста консистенция. Сиренето вече няма да бъде същото, което сте донесли от магазина.

Твърдите сирена с прост вкус добре понасят замразяване и размразяване.

Сирената като Маасдам, Грюер и Пармезан леко променят своя вкус и аромат след замразяване.

Сините сирена като Горгонзола, Рокфор и др. по-добре е да не се замразяват.

Сиренето Бурата, когато се размрази, напълно ще загуби консистенцията си и вкусът му може частично да изчезне.

Под въздействието на студа във вътрешността на сиренето се образуват микроскопични частици лед. След размразяване продуктът се свива, рони и губи привлекателния си вид. Не се нарязва на красиви филийки, но става за салати и основни ястия със сирене.

Ето защо е по-добре да го добавяте към различни ястия, в идеалния случай с термична обработка. Например за приготвяне на топли сандвичи, пици, сосове със сирена, поръсване на паста и др.

Препоръчително е да замразявате само остатъците и не използвате този метод за съхранение, освен ако не е необходимо.

Колкото по-дълго сиренето е във фризера, толкова повече влага се измръзва от него и толкова по-лоша ще бъде текстурата му след това. Затова се опитайте да използвате замразеното сирене в рамките на 2-4 седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати