Чипсът е любим на малки и големи. Той е вкусен спътник на филмите, бирата и приятелските събирания. Чипсът е една от най-популярните храни по всички краища на света.
За съжаление обаче, той не е много полезен за здравето, защото е богат на много сол и наситени мазнини. Затова най-добре е да си го направим вкъщи, което не е много трудно. Най-важната част за приготвяне на чипса са хубавите картофи. Подберете ги правилно, обелете и ги нарежете.
Трябва да нарежете средни на големина парчета, които са без неравности. Може да ги нарежете на ръка или с белачка. Задължително трябва да са на тънко, защото така ще ги изпържите по-добре и ще бъдат наистина апетитни и хрупкави. Докато режете картофите ги дръжте в подсолена вода. Оставете ги така за около 30 минути, след това ги измийте с течаща вода. Подсушете резените картофи много добре, за да не пръска олиото.
Може да изпържите чипса или в тиган, или във фритюрник. Който и от двата да изберете, температурата на олиото трябва да е около 180-190 градуса. Изпърженият чипс се осолява задъжително. След това може да добавите различни подправки – чесън на прах, червен пипер, чубрица или каквото ви харесва.
Коментари