Рибената глава е обикновено пренебрегваната част от една риба, но тя е изключително богата на вкусове и може да ни послужи заедно с костите за изготвянето на чудесни рибени чорби, супи, яхнии, ориз и множество други ястия.
От нея се получава прекрасен рибен бульон, а при някои по-големи глави и в зависимост от вида риба може да се използва и месцето вътре в нея, за да се прибави към вашата гозба.
Първо и най-важно е да измиете под течаща студена вода главите и костите, ако ползвате и тях. Така ще отстраните остатъчна кръв и люспички.
За да стане още по-вкусен рибения бульон, си набавете и подходящи зеленчуци. Такива са целината, лук, морков, праз, пащърнак. Тях нарежете на парчета и запържете за кратко в зехтин.
Тогава добавете рибните глави и костите, а след около минута налейте обилно количество студена вода, така че да покрива добре продуктите.
Добавете и подправки като дафинов лист, сол, зрънца черен пипер, стръкчета магданоз или мащерка.
Когато бульонът заври, намалете огъня и варете 30 минути, като от време на време отпенвате с решетъчна лъжица. За по-концентриран бульон удължете времето за готвене с 10 минути.
Готовият ароматен рибен бульон прецедете през фина цедка.
Ако няма да го използвате веднага, го оставете да изстине, налейте в бутилки и замразете, тъй като не трае повече от 2 дни в хладилник.
Коментари