Фъстъците са едни от най-добрите приятели на здравото сърце. Те съдържат голямо количество мононенаситени мазнини, както и богат набор от хранителни вещества, като витамин E, ниацин, фолиева киселина, протеини и манган.
Освен това фъстъците доставят на организма фенолов антоксидант и ресвератрол, които се срещат също при червеното грозде и червеното вино.
Фъстъците и в частност печените фъстъци са отлично мезе за бира. Ето защо тяхното правилно изпичане е от изключителна важност.
Въпреки че на пазара у нас се предлагат предимно обелени сурови фъстъци, ние горещо ви препоръчваме да потърсите и купите фъстъци с черупки.
Най-вкусните печени фъстъци са именно тези, които са изпечени с черупката, защото черупките на фъстъците ги запазват от прегаряне и оронване на червената обвивка, в която се съдържа ресвератролът и другите полифеноли.
Самият процес по печене на фъстъци с черупки не се различава от този на печенето на обелени фъстъци. Ядките се напръскват с малко вода, посоляват се и се пекат в предварително загрята на 150 градуса фурна за 10 минути.
Разбъркват се е си пекат още 10-ина минути. Пробват се, но задължително като изстинат и при нужда се допичат.
Коментари