Фъстъченото масло се смята за полезна и здравословна храна, въпреки че съдържа наситени мазнини и има повече натрий, отколкото калий. Наличието на наситени мазнини не изхвърля автоматично фъстъченото масло към храните в „нездравословния“ лагер. Зехтинът, пшеничният зародиш и дори тофуто, имат малко наситени мазнини.
Цялата съвкупност от хранителни вещества, а не само едно или две, определят колко добра е дадена храна за здравето. Полезно е да консумирате фъстъчено масло всеки ден, но в умерени количества. Не яжте повече от 2 супени лъжици или приблизително 32 грама (190 калории) на ден.
Фъстъченото масло съдържа малко фибри, някои витамини и минерали (включително калий) и други хранителни вещества.
Фъстъченото масло е добър източник на витамини и минерали, като:
- витамин Е;
- витамин В3;
- витамин В6;
- магнезий;
- манган.
Науката е доказала, че хроничното нискостепенно възпаление може да се превърне в тих убиец, който допринася за сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2 и други състояния.
През годините многобройни проучвания показват, че хората, които редовно включват ядки или фъстъчено масло в диетата си, са по-малко склонни да развият сърдечни заболявания или диабет тип 2, отколкото тези, които рядко ги консумират.
Наситените мазнини не са смъртоносния токсин, за който често биват представяни. В умерени количества малко наситени мазнини не са опасни за здравето. Приемането на голямо количество от тях обаче е основата на повечето сърдечно-съдови заболявания.
За разлика от тях, ненаситените мазнини, които съставляват по-голямата част от съдържанието на мазнини в фъстъченото масло, помагат за намаляване на LDL холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания.
Ползи от фъстъченото масло
Намалява риска от сърдечни заболявания. Олеиновата киселина е една от основните мазнини, съдържаща се във фъстъченото масло, и помага за регулиране на холестерола, кръвното налягане и нивата на кръвната захар, което намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.
Съдържанието на омега-6 мастни киселини в фъстъченото масло също помага за подобряване на нивата на добрия холестерол и понижава нивата на лошия холестерол.
Предотвратява диабет. Олеиновата киселина помага за понижаване на инсулиновата резистентност, която е фактор, играещ роля в повишаването на нивата на захарта и развитието на диабет.
Бори се със свободните радикали. Антиоксидантите като манган, витамин Е и ресвератрол във фъстъците могат да помогнат за противодействие на ефекта на свободните радикали в тялото. Свободните радикали увеличават риска от хронични заболявания, включително рак. Консумацията на фъстъци може да намали този риск.
Насърчава загубата на тегло. Ако се консумира умерено, фъстъченото масло може да ви помогне да намалите теглото си. Протеините и фибрите във фъстъченото масло могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време.
Спокойно можете да включите в менюто си всички видове ядки, както и фъстъчено масло и др.
Вижте и някои идеи за приготвяне на сладки с фъстъчено масло и сладкиши с фъстъчено масло.
Коментари