Gotvach.bg»Съвети»Хранителната стойност на варените картофи

Хранителната стойност на варените картофи

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94229884
Хранителната стойност на варените картофи

Варените картофи съдържат витамини и минерали, особено калий, фосфор, витамини от В-комплекс и витамин С. Нямат много калории и мазнини, а високото им съдържание на фибри помага да се чувстваме сити за по-дълго време. Ако се добави масло или заквасена сметана към картофите, се увеличава значително броя на калориите и грамовете мазнини, така че ако се опитвате да отслабнете, подправете ги с билки или нискокалорични подправки.

Голям картоф, сварен с кората, тежащ около 300 грама, съдържа:

- 261 калории;

- 6 грама протеини;

- 0.3 грама мазнини;

- 5 грама фибри;

Ако се обели картофа, преди да се свари, се губи около половин грам протеин, но съдържанието на калории и мазнини остава същото. Обелен или необелен, картофът има 5 грама фибри, приблизително същото количество като в купа зърнени люспи от трици и 3 грама естествена захар.

Един голям, необелен варен картоф е богат на витамини от В-комплекс, които помагат на тялото да образува кръвни клетки и да произвежда енергия от протеините, въглехидратите и мазнините от храната, която се приема.

Варените картофи (особено необелените) осигуряват също повече от половината от витамин B-6, от който се нуждаем всеки ден, както и около 30 процента от препоръчителния дневен прием на тиамин и ниацин. Освен това варените картофи са с високо съдържание на витамин С, като консумацията им може да осигури половината от дневните нужди. Обелените варени картофи губят половината от съдържанието на витамин С, но също така осигуряват 25 процента от витамин С, от който се нуждаем дневно.

Картофът е богат на основни минерали, които помагат да се изградят здрави кости и са полезни за нервната и мускулната система. Един голям картоф, сварен с кората си, осигурява 1,1 грама калий, една четвърт от калия, от който има нужда човешкия организъм дневно. Освен това набавя около една пета от магнезия и фосфора, от които се нуждаем всеки ден. Ако обелите картофа преди да го сварите, той губи част от минералното си съдържание.

Сварените картофи имат и различни кулинарни приложения. С тяхна помощ можете да приготвите картофена салата, чудни пълнени картофи, картофени кюфтенца и сотирани картофки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати