Елдата е изключително полезна. Тя бива наричана още гречка. Тя е от рода на покритосеменните растения. Елдата като култура е била отглеждана за първи път преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия елдата се слави с името "чершен ориз", а в някои други страни я наричат "черна пшеница".
След като е започнато нейното отглеждане, тя бързо набира популярност и става една от най-известните и разпространени храни за хора, които не били много заможни. За родина на елдата се смята Индия, но в Русия е най-известна. От там идва и името гречка.
Състав на елдата
Елдата е едногодишно растение, което има бели цветове и е с плодове. Съдържа в себе си вещества, които увеличават чувствителността на животните към светлината. Елдата повишава силата на мускулите и тяхната издръжливост. Това значи, че е полезна за хора, които спортуват. В елдата се съдържат желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др.
Елдата има свойството да подхранва кожата, косата и ноктите. В нея се съдържат и органични киселини като ломонена и ябълкова, а също така и витиманите А, С, РР, Р. Изключително богата е на флаваноиди, които забавят стареенето. В Русия лекарите смятат, че редовната консумация на каша от елда може да лекува псориазис, а също и помага за отслабване.
Ползи от елда
- В елдата се съдържат по-малко въглехидрати, отколкото в други зърнени култури. Това я прави идеална за хора, които страдат от диабет, такива с наднормено тегло и такива, които имат специален хранителен режим;
- Когато комбинирате мляко с елда, това подпомага работата на стомашно-чревния тракт, като я подобрява и подсилва нашия метаболизъм, без да натоварва излишно нашата храносмилателна система, защото в нея се съдържа пектин;
- Елдата има силата да държи кръвната захар в стабилни граници, което означава, че тя е подходяща не само за хора, които са на диета, а и за хора, които страдат от диабет;
- В елдата се съдържат хранителни вещества, които премахват холестерола от кръвта. Също така понижават пропускливостта и чупливостта на стените на кръвоносните съдове. Елдата е подходяща за хора, страдащи от хемороиди и имат разширени вени;
- В елдата се съдържат голямо количество белтъци, което я прави идеална за спортисти;
- Елдата се препоръчва на хора, които имат ревматизъм и артрит, за атеросклероза, хипертония. Също така помага и за доброто зрение.
Вижте още вкусни предложения за:
- салата с елда;
- супа с елда;
Коментари