Полезните свойства на брашното от елда се свързват главно с богатото й съдържание на желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк, магнезий, манган, фибри и аминокиселини.
Брашното от елда все още не е често използван продукт у нас за разлика от Русия. От него обаче могат да се приготвят хляб, някои видовете тестени изделия и макарони, кексове, палачинки, сладкиши, да се добави към ядене или да се използва в комбинация с други брашна.
С брашно от елда също така може да се приготвя и каша за бебета над 7 месеца. В последните години педиатрите дори я препоръчват за захранване. Отсъствието на глутен в брашното от елда го прави алтернатива не само за деца, но и за хората, страдащи от глутенова непоносимост.
Брашното от зърна на елда не се подлага на хидротермична обработка, което позволява при смилането да се запази ядрото на зърната. Продуктът не се преобразува, а това позволява на храносмилането „правилно” да преработва растителните протеини.
Спрямо обикновените брашна това от елда се отличава с повишено съдържание на хранителни влакна. Те се състоят от хемицелулоза, целулоза, лигнин и пектин, както и минералните вещества калций, фосфор, магнезий, натрий и калий, както споменахме. Структурната формула, в която са свързани, позволява на организма ни безпроблемно да ги усвои в полза на себе си, без значение от количеството.
Брашното от зърна елда има сиво-кафяв цвят и леко горчив вкус. Ако харесате брашното от елда, то готвенето с него ще бъде удоволствие поради уникалните му характеристики. По принцип всяка рецепта може да бъде адаптирана така, че да използвате в нея брашно от елда.
Просто експериментирайте, като замените посоченото обикновено брашно, бяло, пълнозърнесто и др., с такова от елда. Ето една от многото вкусни рецепти, която можете да приготвите с брашното от елда:
Орехови бисквити с брашно от елда
Необходими продукти: 150 гр брашно от елда, 1 пакетче краве масло, 150 г захар, 1 яйце, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г едро смлени орехови ядки, краве масло (за тавичката).
Начин на приготвяне: Размекнатото краве масло се разбива със захарта на пяна. Добавя се яйцето и се продължава с разбиването до получаването на гладък крем. Постепенно се добавят пресятото с бакпулвера брашно и ореховите ядки. Добавят се и 2 с. л. вода и се разбива до хомогенна смес.
С лъжица в намаслената тавичка се слагат купчинки от сместа. Бисквитите се пекат в предварително загряла фурна на 180 градуса за около 15-20 минути.
Коментари