В последните години брашното от елда стана предпочитан избор за хората, които търсят здравословни алтернативи на пшеничното брашно. Безглутеново е, богато на фибри, протеини и минерали, то се използва не само от хора с непоносимост към глутена, но и от всички, които желаят да разнообразят менюто си.
В тази статия ще разгледаме какво можем да приготвим с брашното от елда – от закуски до основни ястия и десерти.
Какво педставлява
Елдата не е зърнена култура, както много хора смятат, а семе от растението Fagopyrum esculentum, което е сродно на ревена. Въпреки това употребата ѝ в кухнята е сходна с тази на зърнените култури. Брашното от елда се получава чрез смилане на суровите или леко препечени зърна и има характерен сиво-кафяв цвят и наситен аромат с ядкови нотки.
Ползи от брашното
- Без глутен – подходящо за хора с цьолиакия или глутенова чувствителност;
- Богато на фибри – подпомага доброто храносмилане и регулира кръвната захар;
- С високо съдържание на протеини – особено ценен за вегетарианци и вегани;
- Източник на важни минерали – магнезий, манган, желязо и фосфор;
- Антиоксидантни свойства – благодарение на съдържащите се флавоноиди като рутин.
Как се използва в кухнята
Брашното от елда има специфична структура – липсата на глутен означава, че то не бухва така добре като пшеничното. Затова често се смесва с други видове брашна (оризово, царевично, бадемово или пшенично, ако не се избягва глутенът), когато се използва за хляб или печива с елда.
Идеи за рецепти с брашно от елда
1. Палачинки с брашно от елда (галети)

Това е класическа френска рецепта от Бретан. Палачинките с елда стават тънки и хрупкави по краищата, идеални както за сладки, така и за солени плънки.
Необходими продукти:
1 чаша брашно от елда
1 ¼ чаша вода
1 яйце
щипка сол
масло за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете продуктите в купа до получаване на гладко тесто. Оставете да почине поне 30 минути. Загрейте тиган с незалепващо покритие и изпържете тънки палачинки. Подходящи са с плънка от яйце, шунка и сирене или със сладка паста и плодове.
2. Хляб с елдено брашно и семена

Елденото брашно дава наситен аромат и вкус на домашния хляб. Комбинира се отлично с ленено семе, слънчоглед и тиквени семки.
Примерна комбинация:
2 ч.ч. брашно от елда
1 ч.ч. оризово брашно
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. топла вода
½ ч.ч. микс от семена
Омесете меко тесто, оставете да втаса, после изпечете на 180°C около 40 минути. Получавате питателен, засищащ и ароматен хляб.
3. Крекери от брашно от елда

Лесни за приготвяне, крекерите с брашно от елда са подходящи за лека закуска или за поднасяне с дипове.
Съставки:
1 чаша брашно от елда
2 с.л. зехтин
½ ч.л. сол
3-4 с.л. вода
подправки по избор (розмарин, чесън, черен пипер)
Замесете тесто, разточете тънко между два листа хартия за печене, нарежете на квадратчета и изпечете на 180°C за около 15 минути.
4. Печива: мъфини и кексове
Комбинацията на елдено брашно с банани, тиква или ябълки създава ароматни, влажни и здравословни мъфини.
Идея за мъфини с банан и елда:
1 чаша брашно от елда
2 узрели банана
2 яйца
½ ч.ч. мед или кленов сироп
1 ч.л. сода
щипка канела
Разбъркайте, разпределете в формички и печете 20–25 минути на 180°C.
5. Галети със зеленчуци или яйца
Елдата е чудесна основа за солени галети – отворени пайове с плънка. Пригответе тесто от брашно от елда и вода, разточете го на кръг, добавете задушени зеленчуци и запечете във фурна.
6. Палачинкови лазани
Ако искате безглутенова версия на класическата лазаня, използвайте тънки палачинки с брашно от елда вместо кори. Наредете ги с плънка от спанак, сирена и доматен сос – вкусът е неочаквано добър!
7. Сладки бисквити

Елденото брашно придава плътен вкус на домашните бисквити. Смесете го с малко овесено брашно, добавете кафява захар, масло и шоколадови парченца за плътна текстура.
Съвети за работа с брашно от елда
- Комбиниране: Смесването с други брашна подобрява текстурата при печива;
- Тесто: Без глутен, затова тестото не се разтяга, а се оформя внимателно;
- Аромат: Изразен вкус, който не всеки харесва самостоятелно – балансира се със сладки или пикантни съставки;
- Съхранение: Поради съдържанието на мазнини елденото брашно може да гранясва – съхранявайте го в хладилник или фризер.
Брашното от елда е универсален, здравословен и вкусен избор в кухнята. С него можете да приготвите както класически палачинки и хляб, така и иновативни десерти или основни ястия.
Подходящо е за хора, които избягват глутена, но и за всички, които искат да разнообразят своето меню с нови вкусове. Време е да отворите килера, извадите елденото брашно и да експериментирате в кухнята!
Нека разгледаме още за ползите от елдата, както и разберете как се вари правилно елда. Ако ви се готви нещо вкусно и здравословно, тези каши от елда за закуска са правилният избор.
Коментари