Елдата е много вкусна, но още по-вкусна е, ако към нея се добавят подправки. Някои от тях са куркума, копър, кардамон, джинджифил и някои смеси от подправки, подходящи за елда.
А ето и няколко думи по отделно за ароматите, които най-добре допълват вкуса на гречката.
1. Куркума
Тя може да се използва както за топли ястия, така и за някои сладкиши. Тя има пикантен вкус и трябва да бъде използвана в малки дози, за да не надделява над вкуса и аромата на ястието, за което се използва. Тя придава също и приятен златист цвят на ястията. Когато се влага в елда, тя ѝ придава много приятен жълто-оранжев цвят, а също така елдата става по-полезна, защото в нея се влагат и полезните свойства на куркумата;
2. Джинджифил
Както куркумата, така и джинджифилът се добавя към доста ястия - както сладки, така и солени. Той има леко парещ вкус и затоплящ ефект. Именно поради тази причина, ако си приготвите елда с джинджифил в студено време - това ястие ще ви сгрее. Ако ще добавяте джинджифил в елдата, то трябва да използвате джинджифил на прах;
3. Кимион
Дали ще го срещнете като кимион или див анасон, това си е все кимион. Той има пикантен вкус и много бегло напомня на копър. Ако запечатате няколко семена от кимиона в растително масло, това ще придаде много деликатен вкус на елдата. Така също ще улесните и храносмилането, защото кимионът е известен със своите ползи върху стомашно-чревният тракт;
4. Чили
Когато решите да готвите елда с чили, трябва да сте внимателни, защото то е доста лютиво. Няколко люспи от чилито са достатъчни, за да получите леко пикантен вкус на елдата;
5. Индийска смес от подправки
На пазара се срещат доста индийски смеси от подправки. Подправките, които идват от Индия, са ароматни, полезни и много вкусни. За да се запазят всички лечебни свойства, докато се транспортират, тези подправки са херметически затворени в специална хартия, която прилича на фолио. Тези подправки могат да бъдат добавени не само към елдата, но и към други храни от зърнен произход, също и към някои сладкиши и задушени зеленчуци. Тези смеси могат да включват различни подправки като черен пипер, кимион, куркума, копър, джинджифил и др. Тази смес ще придаде на елдата изключителен вкус.
По принцип в кухнята елдата най-често се използва варена, но може и да се запържи или задуши. Най-популярни са рецептите за:
- салати с елда;
- супи с елда;
- палачинки с брашно то елда.
Коментари