Каймакът на кафето представлява пяна с карамелен цвят, която се образува на повърхността на чашата на успешно и майсторски приготвеното кафе (еспресо или нескафе).
От кафето, което е прясно изпечено и след това престояло около две седмици, се получава най-добрия и вкусен каймак.
Важен момент за получаването на хубав каймак е и едрината на смилане на кафето (не трябва да е прекалено ситно смляно или прекалено едро смляно). От значение също е и сортът на кафето, особено за добрия вкус.
Технологията на изпичане, както и каква марка са кафето и кафемашината (задължително загрята добре, преди да пуснете кафето), с която го приготвяте, също играят много важна роля, за извличането на хубав каймак.
Друг трик за получаване на каймак на кафето е да се добави малко сода във водата с която приготвяте кафето.
Ако приготвяте кафе в джезве, щом водата в него се сгорещи, котлонът се намалява до най-ниската степен. Добавя се кафето към сгорещената вода. Секунда преди да заврят водата с добавеното в нея кафе, се слага щипка сода бикарбонат за каймак. Да Ви е сладко!
Прочети също защо кафемашината не прави каймак.
Коментари