Има ли нещо по-прекрасно от чаша ароматно кафе, с което да започне денят?
Любимата на милиони хора гореща напитка всъщност има тънкости в приготвянето, които малцина владеят.
За приготвянето на перфектната чаша кафе допринасят:
- изпичането на кафето;
- изборът на конкретен вид кафе;
-правилното съхранение на кафе;
- меленето;
- точната температура на водата;
- точното количество кафе.
По време на печене кафето разкрива своите аромати, а в зависимост от степента на изпичане се формира по лек или по-наситен вкус. Изборът на точно определен вид кафе се определя от индивидуалните предпочитания на всеки кафе любител, а и от цената.
Кафе от вида Арабика например се продава на по-висока цена, но е с по-богат вкус и аромат в сравнение с по-евтиния вид кафе Робуста, който формира "силните" сортове кафе.
Важно е кафето да се съхранява в плътно затворена кутия, която не позволява пряк контакт със светлина и топлина, за да не се окислят кафените зърна и да изгубят свежестта си.
Кафето е най-ароматно, когато се смели непосредствено преди приготвяне.
Ако е смляно прекалено едро, ще се получи блудкава напитка, с прозрачен цвят.
Ако е прекалено ситно смляно, ще придобие неприятен горчив вкус.
Най-подходящата температура, така че кафето да отпусне най-добрите си аромати, варира в интервала 90-97 градуса.
Обикновено препоръчваното съотношение кафе-вода е 1 супена лъжица кафе на 180 мл вода, но може да се променя в зависимост от личните предпочитания.
Коментари