Кафето е една от най-популярните напитки. Но при приготвянето му има някои условия, ако искате да се насладите максимално на неговия вкус и ефект.
1. Видът - ако вкъщи имате кафемелачка, купувайте кафе на зърна и го смилайте сами. От прясно смлените зърна се получава най-хубавото кафе.
2. Съхранението - задължително съхранявайте кафето в плътно затварящ се съд далеч от пряката слънчева светлина. Не дръжте кафето в хладилник, защото попива миризмата на храните вътре.
3.Количеството - ако е смляно по правилен начин (нито ситно, нито прекалено едро), стандартната доза кафе е 2 супени лъжици.
4. Приготвянето - кафето трябва да е равномерно разпределено във филтърното съдче, а напитката трябва да изтича в продължение на 23-28 секунди.
5. Водата - за хубаво кафе ви е необходима филтрирана вода
6. Млякото - експертите препоръчват да пиете кафето си без мляко. Но ако млякото е задължителна добавка за вас, то тогава се препоръчва пълномасленото.
7. Почистването - почиствайте съда, в който съхранявате кафето, на всеки 2 седмици. Веднъж месечно почиствайте кафе машината с разтвор от вода и оцет.
8. Изпийте го - най-ефективно е кафето, изпито 4 мин. след като е готово. Това време е достатъчно за да се утаи кафеената утайка.
Ако обичате айс-кафе, също има няколко трика, които ще подобрят напитката.
1. Качествени зърна - подобно на горещото кафе, вкусът на айс-кафето зависи от качеството на зърната.
2. Количеството кафе - стандартното количество кафе е 160 грама
3. Ледът - 2 до 3 ледени кубчета са напълно достатъчни за една чаша айс-кафе. Ако прекалите с леда, ще развалите вкуса на кафето.
За разлика от горещото кафе в айс-кафето може да се добавят различни продукти.
В английското айс-кафе се добавя сладолед и сметана. В източното прибавят счукан карамфил и щипка канела. В италианското айс-кафе добавят сладолед, сметана и пудра захар. Швейцарците го предпочитат с прясно мляко, пудра захар и подсладена сметана.
Наскоро екип от испански и португалски учени създаде алкохолна напитка от отработено смляно кафе. Напитката имала "горчив и стипчив" вкус и е първата, която използва кафето като основа за алкохол.
Коментари