Макар централните части на Русия да са далеч от моретата, маринованата херингата е сред предпочитаните рибни ястия, когато става въпрос за руската национална кухня. Освен че се приготвя лесно и бързо и става изключително вкусна, тя е и много полезна за здравето.
Доказано е, че намалява лошия холестерол и е особено полезна за консумация през зимния сезон. Ето как можете да приготвите перфектната херинга по традиционни руски рецепти, като се има предвид, че ако маринованата херинга е прекалено солена, тя се накисва предварително в прясно мляко
Предястие от херинга
Необходими продукти: 1 маринована херинга, 7 картофа, 100 г масло, сол на вкус, няколко стръка магданоз или копър
Начин на приготвяне: Херингата се обезкостява и ѝ се маха кожата. Нарязва се на ивички, като опашката и главата ѝ не се изхвърлят, а само се отделят. Подрежда се в специална чиния за риба, така че да образува цяла риба като форма, след което се добавят и главата и опашката ѝ. Отделно се сваряват картофите, обелват се и се подправят със сол. Поднасят се сервирани около рибата, а нарязаното на филийки масло се сервира отделно.
Херинга със зеленчукова гарнитура
Необходими продукти: 2 мариновани херинги, 4 с.л. масло 4 предварително сварени картофа, 1 сварен морков, няколко парчета сварено червено цвекло, 2 сварени яйца, 2 домата, 1 краставица, няколко стръка копър или магданоз, няколко стръка зелен лук
Начин на приготвяне: Рибата се почиства от кожата, обезкостява се и се нарязва на ивички, но главата и опашката ѝ отново не се изхвърлят. Всички зеленчуци и яйцата се нарязват на кубчета, подправят се с разтопеното масло, ако е необходимо, се подправят със сол и черен пипер на вкус и се подреждат в чиниите, в които ще бъдат сервирани. Отгоре се подрежда рибата, като се запазва формата ѝ и се поднася заедно със стръкчетата пресен лук и копъра или магданоза
Пълнен хляб с херинга
Необходими продукти: 1 маринована херинга, 3 сварени яйца, няколко стръка пресен лук, магданоз и копър, 1 малко пакетче масло, черен пипер на вкус, 1 ръжена франзела
Начин на приготвяне: Франзелата се нарязва на 2 или 3 парчета и се издълбава от вътрешността, така че да се получи тръба, в която да се постави плънката. Рибата се нарязва на много ситно, смесва се с всички останали продукти и подправки, към нея се добавя малка част от хлебната вътрешност и всичко се разбърква много добре. С така приготвената рибна плънка се напълват частите от франзелата, увиват се във фолио и се оставят да престоят няколко часа в хладилника. После се нарязват на филии и се сервират като предястие.
Коментари