Gotvach.bg»Съвети»Как се прави сок от червено цвекло?

Как се прави сок от червено цвекло?

Как се прави сок от червено цвекло?

Сокът от червено цвекло е много полезен. Той е богат на нитрати, аминокиселини и витамин D.

При неговата консумация се нормализира кръвното налягане, подобрява физическото състояние, изчиства организма от вредните вещества, регулира метаболизма. Сокът от червено цвекло помага при главоболие, зъбобол и менструални болки. Има благоприятно действие върху косата и кожата.

Изключително полезен е за бременните жени поради високото съдържание на фолиева киселина в него.

Въпреки че този сок е много полезен, трябва да се внимава с неговата консумация.

Специалистите съветват да се започне с консумацията на малки количества, като постепенно се увеличава. Ако се приемат по-големи количества сок от цвекло, може да се получи дискомфорт поради разхлабващите и диуретични свойства на цвеклото.

Друга опасност при консумацията на по-големи количества на сока от червено цвекло е рязкото и драстично понижаване на кръвното налягане. Това може да доведе до слабост и замаяност.

Хубаво е сокът от червено цвекло да се комбинира със сок от морков или ябълка, защото концентрирания сок от цвеклото може да предизвика диария.

Поради твърдостта си и малкото количество сок, което съдържа, от около 100 г се изцежда около 30 - 40 мл сок.

Хубаво е няколко часа преди изцеждането червеното цвекло да се потопи в студена вода. При престоя в студената вода се отделят вредните вещества от него и то става по-сочно. Така червеното цвекло ще пусне повече сок.

Как се прави сок от чрвено цвекло?

Рецепта 1

Необходими продукти:

червено цвекло - 1 глава

ябълки - 1 малка

целина - 2 стъбла;

моркови - 2 бр.

джинджифил - 1 бр.

лайм - 1 бр.

Начин на приготвяне:

Първата стъпка при приготвянето на сок от червеното цвекло е то да се изчисти, измие и нареже.

Джинджифилът, ябълката, морковът и лаймът също се измиват, почистват и нарязват.

Най-лесния начин да се изстиска сокът от червеното цвекло, е да се използва сокоизстисквачка. Всички продукти се слагат в сокоизстисквачката. Сокът е готов.

Рецепта 2

Необходими продукти:

червено цвекло - 1 глава

морков - 2 бр.

лимон - 1 бр.

Начин на приготвяне:

Цвеклото, лимонът и морковите се измиват, обелват и нарязват на парчета. След това продуктите са слагат в сокоизстисквачката.

Сокът от червено цвекло е готов.

Сокът от червено цвекло не трябва да се консумира от хора, страдащи от жлъчка, бъбреци и хипертензия.

Неговата консумация може да предизвика алергична реакция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен