Сокът от червено цвекло е много полезен. Той е богат на нитрати, аминокиселини и витамин D.
При неговата консумация се нормализира кръвното налягане, подобрява физическото състояние, изчиства организма от вредните вещества, регулира метаболизма. Сокът от червено цвекло помага при главоболие, зъбобол и менструални болки. Има благоприятно действие върху косата и кожата.
Изключително полезен е за бременните жени поради високото съдържание на фолиева киселина в него.
Въпреки че този сок е много полезен, трябва да се внимава с неговата консумация.
Специалистите съветват да се започне с консумацията на малки количества, като постепенно се увеличава. Ако се приемат по-големи количества сок от цвекло, може да се получи дискомфорт поради разхлабващите и диуретични свойства на цвеклото.
Друга опасност при консумацията на по-големи количества на сока от червено цвекло е рязкото и драстично понижаване на кръвното налягане. Това може да доведе до слабост и замаяност.
Хубаво е сокът от червено цвекло да се комбинира със сок от морков или ябълка, защото концентрирания сок от цвеклото може да предизвика диария.
Поради твърдостта си и малкото количество сок, което съдържа, от около 100 г се изцежда около 30 - 40 мл сок.
Хубаво е няколко часа преди изцеждането червеното цвекло да се потопи в студена вода. При престоя в студената вода се отделят вредните вещества от него и то става по-сочно. Така червеното цвекло ще пусне повече сок.
Как се прави сок от чрвено цвекло?
Рецепта 1
Необходими продукти:
червено цвекло - 1 глава
ябълки - 1 малка
целина - 2 стъбла;
моркови - 2 бр.
джинджифил - 1 бр.
лайм - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Първата стъпка при приготвянето на сок от червеното цвекло е то да се изчисти, измие и нареже.
Джинджифилът, ябълката, морковът и лаймът също се измиват, почистват и нарязват.
Най-лесния начин да се изстиска сокът от червеното цвекло, е да се използва сокоизстисквачка. Всички продукти се слагат в сокоизстисквачката. Сокът е готов.
Рецепта 2
Необходими продукти:
червено цвекло - 1 глава
морков - 2 бр.
лимон - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Цвеклото, лимонът и морковите се измиват, обелват и нарязват на парчета. След това продуктите са слагат в сокоизстисквачката.
Сокът от червено цвекло е готов.
Сокът от червено цвекло не трябва да се консумира от хора, страдащи от жлъчка, бъбреци и хипертензия.
Неговата консумация може да предизвика алергична реакция.
Коментари