Сокът от червено цвекло е уникален природен лек, познат отдавна като противоанемично средство. Ползата му се дължи най-вече на богатото съдържание на витамини С, витамин Р и витамин РР – фактор, както и на фолиева киселина и каротин. Минералите, представени в съдържанието на червеното цвекло, са калий, калций, фосфор, желязо, сяра и йод.
Освен това сокът от червено цвекло усилва чревната перисталтика и укрепва стените на кръвоносните съдове. Препоръчва се и при хроничен хепатит и чернодробна цироза и хипертония.
Оказва се, че сокът от цвекло е първенец сред всички останали сокове по съдържание на йод. Приема се както при атеросклероза, така и при проблеми със щитовидната жлеза.
Обикновено от 100 грама цвекло се получава около 40 мл сок. Пие се подправен с лимон 2-3 пъти дневно в количество до 800 мл.
Установено е още, че червеното цвекло ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Има доказан пречистващ ефект, успешно се справя с изхвърлянето на токсините.
То е полезно за консумация и от диабетици, въпреки наличието на захари. Цвеклото е особено полезно за храносмилателната система.
Целулозата, съдържаща се в растението, съдейства за по-лесното разграждане на приетата храна. Природните лечители препоръчват цвеклото и при констипация. Хроничният запек се лекува с 100-150 г варено цвекло дневно. Кашичката се консумира на гладно.
Изследвания на учени от цял свят скоро стигнаха до извода, че народите, които активно включват червеното цвекло в ежедневното си меню, са много по-здрави.
При тях броя на хората, заболели с рак и други коварни болести, е значително по-малък в сравнение със страните и културите, където бегло познават здравословните свойства на зеленчука.
Коментари
безотговорност, но не и несъзнателна;