Царевичният продукт се получава чрез смилане на царевица до постигане на прахообразна текстура под формата на брашно или грис. Можем да го срещнем в различна цветова гама - от жълт, бял, син или червен в зависимост от сорта царевица, който е използван.
За разлика от брашното, направено от пшеница, царевичното не съдържа глутен, което го прави подходящо за употреба от хора, страдащи от цьолиакия (непоносимост към глутен). Освен това съдържанието на мазнини в него е много по-малко, което го прави предпочитан продукт за здравословно хранене. Полезните му качества се допълват и от факта, че в него няма холестерол и е начин за справяне с наднорменото тегло, както и за превенция от развитието на сърдечно-съдови заболявания.
Също царевичното зърно е богато на минерали и витамини, нужни за доброто здраве на човека. Само в 100 грама царевичен грис се съдържат 18 основни аминокиселини, както и магнезий, желязо, малко фосфор, калий, селен, витамин В6, В 9, В 12, А, Е, К и други.
Въглехидратите в царевичния грис съставляват 76% от калориите в него, осигурявайки голяма част от енергията, която предоставя на организма. Те са такива, че предпазват от развитие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
Фибрите, от своя страна, предават чувство на ситост, също и не позволяват появата на запек. Една чаша царевичен грис съдържа 8.9 грама фибри, което се равнява на 36 на 100 от дневните нужди при жените и 23 на 100 за мъжете.
Благодарение на съдържащото се желязо се активират определени ензими в човешкото тяло за производството на енергия. Освен това оптималното количество на желязо в тялото подобрява транспорта на кислород, подпомагайки еритроцитите (червените кръвни клетки) в техния пренос.
Този химичен елемент играе важна роля за нормалната мозъчна функция като активира ензими, нужни за производството на невротрансмитери (химическо сигнално вещество на нервната система).
А фосфорът в царевичното брашно участва в структурата на ДНК, образува компонент от клетъчните мембрани, също е от жизнено важно значение за поддържане на костите ни в добро здраве.
Освен че е много полезен, царевичния грис е много вкусен и често присъства в различни кулинарни изкушения. От него могат да бъдат приготвени страхотни тестени изделия, да се използва като добавка в някои супи, за направата на каша (качамак) или под формата на италианска полента, с малко добавка сирене и масло и други. Често се използва и като средство за паниране на риба или пилешко месо.
Коментари