Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се готви царевичен грис

Как се готви царевичен грис

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Грис

С помощта на царевичен грис можете да приготвите много вкусни кулинарни изкушения. Царевичният грис не е подходящ само за правене на качамак, от него можете да направите много вкусни катми.

Необходими са 1 чаена чаша царевичен грис, 2 чаши бяло брашно, 2 чаши прясно мляко, 4 яйца, 1 чаена чаша течна сметана, 1 кубче мая, щипка сол и щипка захар.

Излейте в купа топлото прясно мляко, размийте в него маята, добавете брашното и разбъркайте всичко много добре. Покрийте купата с кърпа и оставете на топло.

След час и половина добавете разбитите със захарта и солта жълтъци, разбъркайте всичко и отново оставете да втасва.

Разбийте белтъците на сняг и ги смесете с разбитата течна сметана.

Когато тестото втаса за втори път, добавете с внимателно разбъркване белтъците със сметаната и оставете за двадесет минути да престои.

След това се пържат катми в сгорещено масло, като върху неопържената страна на катмата се наръсват няколко капки олио преди да се обърне.

Палачинки

Поднасят се със солена или сладка плънка, като всяка катма се полива с малко разтопено масло и след това се слага солената плънка – настъргани сварени яйца или настърган кашкавала и сирене.

Много вкусна става хрупкавата полента с розмарин, но отнема известно време за приготвяне. В литър и половина вряща солена вода се добавя на тънка струя царевичният грис – 250 грама.

Ври на бавен огън, като на всеки пет минути се обира с дървена лъжица от стените на съда. След около половин час се сваля от котлона.

Добавя се една шепа настърган кашкавал, сол и черен пипер на вкус и полентата се разпределя върху намазана с мазнина тава в слой, дебел около 3 сантиметра.

След като изстине, полентата се поръсва с малко царевичен грис и се нарязва на парчета с големина 2 на 2 сантиметра.

Изпържете парченцата във фритюрник или в специална кошница за пържене, която потопите в голямо количество мазнина, загрята на 180 градуса. Добавете розмарин в мазнината, докато пържите нарязаната полента – това ще я направи ароматна. Сервирайте поръсена със сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен