Подправки

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
МисоПодправкиМисо
30 Април
Rosi Stoyanova
СумакПодправкиСумак
30 Април
Rosi Stoyanova
УасабиУасаби
29 Април
2
Rosi Trifonova
Уасаби е известен като японски хрян. Уасаби е вид японска подправка със светлозелен цвят, използвана най-често за суши. Уасаби е често във вид на горчица със силно лютив, но сравнително краткотраен вкус.
СамардалаСамардала
29 Април
4
Rosi Trifonova
Самардала е специфична за Балканския полуостров подправка, традиционна част от шарената сол. У нас самардала се среща предимно в Югоизточната част на страната. Самардала се използва за овкусяване на картофи, агнешко месо, яйца, картофи
Тонка бобТонка боб
29 Април
Rosi Trifonova
Тонка боб е малко позната у нас подправка. Тонка боб се използва като заместител на ванилия, но притежава аромата и на канела, карамфил и горчив бадем. Тонка боб отлично се съчетава с шоколадовия вкус
КимКим
29 Април
1
Rosi Trifonova
Кимът е специфична подправка, която се използва за овкусяване на тежки храни и различни солени печива. На вкус и аромат ким наподобява анасона. Кимът е ефикасно средство срещу колики и стомашни заболявания
ШафранШафран
28 Април
2
Rosi Trifonova
Смята се, че шафранът е една от най-древните използвани подправки. Силния своеобразен аромат на шафрана и способността му да оцветява ястията му осигурява широко използване като подправка. Шафранът крие и много здравословни ползи
ДжодженДжоджен
28 Април
Rosi Trifonova
Джодженът е широкоразпространена подправка и представлява вид мента. Джодженът е полезен при колит, диария, сърдечно съдови заболявания, заболявания на храносмилателния тракт. За вътрешно приложение залейте 2 с. л. джоджен с 500 мл вряла вода
РиганРиган
03 Април
8
Admin
Риганът е една от любимите ни свежи подправки. Риганът има редица благоприятни свойства върху нашето тяло. Избор, съхранение и използване на риган. Информация за риган.
КуркумаКуркума
03 Април
12
Admin
Куркумата помага срещу ревматоиден артрит, кистична фиброза и намалява риска от ракови заболявания. Информация за куркума и ползи на куркумата. Съдържание на куркумин в куркумата.
КардамонКардамон
03 Април
7
Rosi Trifonova
Кардамонът е екзотична подправка, която намира огромно приложение в източната кухня. Смляният кардамон е основна съставка на кърито. Кардамонът е скъпа, но и много ароматна подправка.
КарамфилКарамфил
03 Април
1
Admin
Подправката карамфил произхожда от розовите пъпки на вечнозеленото карамфилово дърво. Карамфилът съдържа флавоноиди, които също допринасят за неговите антивъзпалителни свойства. Карамфилът подобрява храносмилането
КимионКимион
03 Април
1
Rosi Trifonova
Кимионът е една от най-популярните подправки у нас и по света. Кимион редовно се прибавя към различни колбаси от млени и кълцани меса, както и към домашни наденици и суджуци. Кимионът има газогонно, жлъчегонно и нервноуспокоително свойство
МайоранаМайорана
02 Април
Rosi Trifonova
Майораната е и една от класическа подправка за пържен дроб. Майораната се счита за сродна на ригана. Всичко за майорана на едно място.