Подправки

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
ЕстрагонПодправкиЕстрагон
02 Април
Rosi Trifonova
ЧубрицаПодправкиЧубрица
02 Април
Rosi Trifonova
МагданозМагданоз
02 Април
4
Admin
Магданозът е чудесно средство за добро храносмилане, а носи и много ползи на организма. Магданозът съдържа оксилати и миристицин, който възпрепятства образуването на тумори в белите дробове.
Червен пиперЧервен пипер
02 Април
Rosi Trifonova
Червеният пипер е една от най-обичаните и използвани подправки в българската кухня. Ползите за човешкия организъм от червения пипер са не една или две. Лютивият червен пипер оказва цялостно оздравително действие върху стомашно чревния тракт
Индийско орехчеИндийско орехче
02 Април
3
Rosi Trifonova
Славата на индийското орехче като подправка започва още от античността и стига до наши дни. Етеричното масло от индийско орехче се използва дори и в производството на Кока-Кола. Предозирането с индийско орехче има много неприятни последици
ВанилияВанилия
02 Април
Rosi Trifonova
Ванилията се смята за една от най-фините и приятни подправки. Изкуственият заместител на ванилията се нарича ванилин. Ванилия - свойства, ползи и приложение.
БосилекБосилек
01 Април
5
Admin
Босилекът е силно благоуханно растение, чиито листа се използват като подправка за най-различни видове храни. Ползи и съхранение на босилек. Босилекът е добър източник на Витамин А.
КориандърКориандър
01 Април
1
Admin
Кориандърът е богата на фитонутриенти подправка. Кориандърът действа защитно срещу салмонела. Най-често кориандърът се използва като газогонно средство, при лениви черва, запек и липса на апетит.
ГлутаматГлутамат
01 Април
3
Rosi Trifonova
Глутаматът се използва за подобряване вкусовите качества на храните известен е като Е-621. Глутаминовата киселина е една от двадесетте аминокоселини. Мононатриевият глутамат има редица вредни влияния върху организма. Дневни дози глутамат.
СминдухСминдух
01 Април
1
Rosi Trifonova
Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде. Сминдухът, наричан още Чемен, съдържа етерично масло с над 40 съставки. Сминдухът е неделима съставка на шарената сол и се използва редовно при приготвяне на суджуци.
ХрянХрян
01 Април
5
Rosi Trifonova
Хрянът е растение, което се използва както като зеленчук, така и смлян като подправка. Корените на хряна съдържат синапено масло, захар, аскорбинова киселина. Хрян - ползи и състав.
ДжинджифилДжинджифил
01 Април
33
Admin
Джинджифилът има много полезни свойства. Гингеролите - активните фитонутриенти в джинджифила, убиват раковите клетки. Джинджифилът предпазва от настинки и грип.
Дафинов листДафинов лист
27 Март
3
Rosi Trifonova
Дафиновият лист от хилядолетия е признат като свещено растение. Дафиновият лист помага при синузит, като облекчава дишането. В дафиновите листа се съдържа ароматно етерично масло.
РозмаринРозмарин
27 Март
1
Rosi Trifonova
Розмаринът вирее най-добре на слънчево и топло място, като понася и по-сух въздух. Етерично масло от розмарин се използва за разтривки, укрепва нервите и разширява кръвоносните съдове.