Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Чубрица
Чубрица
Чубрицата е една от най-старите подправки на света, а у нас чубрицата от векове се радва на широка популярност. Вкусът на популярната подправка шарена сол ...
Магданоз
Магданоз
02 Април
4
Магданозът е чудесно средство за добро храносмилане, а носи и много ползи на организма. Магданозът съдържа оксилати и миристицин, който възпрепятства ...
Червен пипер
Червен пипер
Червеният пипер е една от най-обичаните и използвани подправки в българската кухня. Ползите за човешкия организъм от червения пипер са не една или две. ...
Индийско орехче
Индийско орехче
Славата на индийското орехче като подправка започва още от античността и стига до наши дни. Етеричното масло от индийско орехче се използва дори и в ...
Ванилия
Ванилия
Ванилията се смята за една от най-фините и приятни подправки. Изкуственият заместител на ванилията се нарича ванилин. Ванилия - свойства, ползи и приложение.
Босилек
Босилек
01 Април
5
Босилекът е силно благоуханно растение, чиито листа се използват като подправка за най-различни видове храни. Ползи и съхранение на босилек. Босилекът е ...
Кориандър
Кориандър
01 Април
1
Кориандърът е богата на фитонутриенти подправка. Кориандърът действа защитно срещу салмонела. Най-често кориандърът се използва като газогонно средство, при ...
Глутамат
Глутамат
Глутаматът се използва за подобряване вкусовите качества на храните известен е като Е-621. Глутаминовата киселина е една от двадесетте аминокоселини. ...
Сминдух
Сминдух
Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде. Сминдухът, наричан още Чемен, съдържа етерично масло с над 40 съставки. Сминдухът е ...
Хрян
Хрян
Хрянът е растение, което се използва както като зеленчук, така и смлян като подправка. Корените на хряна съдържат синапено масло, захар, аскорбинова ...