Чеснова трева /Alliaria petiolata/ представлява двугодишно тревисто растение от семейство Кръстоцветни. В различните краища на България билката е известна и като кремуш, лъжичина, чешник. Чесновата трева има обикновено неразклонено стебло, достигащо до 1 м височина.
Листата на чесновата трева са прости, назъбени, приосновните са бъбрековидни с дълги дръжки, а стъблените - сърцевидно - овални, с къси дръжчици или приседнали. Цветовете са събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е четирилистна. Венчето е бяло, също четирилистно. Плодът на растението представлява неясно четиристенна гола шушулка. Семената са с надлъжни бразди.
Цялата билка притежава чеснов вкус и миризма, откъдето идва и едно от наименованията ѝ. Чесновата трева цъфти през април и май. Тя се среща основно в Европа, Кавказ, Предна и Средна Азия и Северна Африка, пренесена е и в Америка. У нас това растение може да се види из горите (по - близо до тяхната периферия) и сенчестите места предимно в планинските райони докъм 1050 м надморска височина.
История на чесновата трева
Чесновата трева е една от най–старите подправки, които са се употребявали в европейската кулинария. Археологически останки доказват, че растението се е използвало още през 7 век пр.н.е. Нарязани на ситно, листата на чесновата трева са се използвали за овкусяване на салати и сосове. Понякога са употребявали дори по–младите цветове и плодове на растение, които придават на ястието както лек вкус на чесън, така и на горчича.
Във Франция са се използвали за директна консумация дори семената на чесновата трева. През 1860 година растението е пренесено в Северна Америка за кулинарни цели, но чесновата трева много бързо се разпространява и се превръща в доминиращ вид, който успешно конкурира местните растения.
Състав на чеснова трева
Чесновата трева съдържа етерично масло (на което се дължи миризмата на свежата дрога и което почти се губи при изсушаването ѝ), глюкозида алиарозид, восък, каротин (провитамин А), синигрин (в корените и семената). Семената съдържат също до 30% тлъсто масло. Съдържат още и сапонини, пентозан, захари, витамин С и др. Не съдържат алкалоиди.
Събиране и съхранение на чеснова трева
С медицински цели се употребяват свежите стръкове на чесновата трева /Herba Alliariae/. Те се събират от април до юни. Отрязва се облистената връхна част на стъблото по време на цъфтенето на около 25 см отгоре. Не бива да се берат стъбла с прецъфтели цветове и повредени листа.
Събраният и прочистен материал се суши в проветриви помещения на сянка, като се разстила на тънък пласт върху рамки или постелки. Препоръчително е това да става възможно най-бързо. Най-добри резултати се наблюдават, когато сушенето се извърши в сушилня при температура до 40 градуса.
При бавно сушене съществува опасност дрогата да промени външния си вид, а може да се стигне и до бракуването ѝ. От около 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи. Изсушеният материал се съхранява (но не прекалено дълго) в сухи и проветриви помещения.
Ползи от чесновата трева
Съществуват редица документи, които свидетелстват за лекарствената употреба на чеснова трева. Билката може да се употребява като дезинфектант и диуретик. Когато са смачкани, листата ѝ отделят силна миризма на чесън. Сокът и отвара от тях, могат да бъдат използвани за обработката на порязвания и трудно заздравяващи рани.
Също така дрогата се употребява като пикочогонно и потогонно средство, прилага се още против кашлица, скорбут и глисти. Консумацията на листата на чесновата трева помага при респираторни заболявания като бронхит и астма. Нанесени като лапа външно, е установено, че са ефективни и при сърбеж, причинен от ухапване от насекоми или ужилвания. Семената на чесновата трева са били използвани като средство за предизвикване на кихане.
Народна медицина с чеснова трева
Българската народна медицина препоръчва отварата от чеснова трева като пикочогонно и потогонно средство, против кашлица и скорбут, като глистогонно средство и др.
Пригответе отварата като залеете 1—2 супени лъжици ситно нарязана или ситно счукана прясна билката с 1 чаена чаша (250 мл) вряща вода. След като изстине, течността се прецежда и се изпива на няколко пъти за един ден.
Нашата народна медицина препоръчва счуканата свежа билка да се използва външно за налагане на трудно зарастващи гнойни рани и циреи.
Чесновата трева в кулинарията
Няколко свежи листа от чеснова трева, добавени към салата или ястие, придават на храната интересен аромат. Лечебната чеснова трева може да се използва като подправка вместо чесън, а от семената ѝ може да се приготви горчица. Предлагаме Ви няколко бързи и много полезни рецепти с чеснова трева.
Аспержи с чеснова трева
Необходими продукти: аспержи – 1 стрък, чеснова трева – 1 стрък, чушки – 1 брой (червена), маслини – 6 броя, балсамов оцет – 2 с.л., риган – 1 ч.л. сушен, черен пипер, сол, зехтин, лук – 1 малка глава
Начин на приготвяне: Почистете аспержите и ги сварете за 3–4 минути, след което ги измийте със студена вода. Нарежете аспержите, чесновата трева и чушката на дребно. Овкусете с подправките и разбъркайте добре всички съставки. Отгоре наръсете с накълцан лук и маслини. Поднесете приготвената салата в подходяща чиния.
Картофена салата с чеснова трева
Необходими продукти: чеснова трева – 1 ч.ч. (наситнена), картофи – 6 броя, целина – 2 стръка, майонеза – 1 ч.ч., горчица – 3/4 ч.ч., сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Измийте картофите, обелете ги и ги сварете. Отцедете ги добре от водата и ги нарежете на едри кубчета. След това пригответе сос от наситнената чеснова трева, нарязаната целина, майонезата, горчицата, солта и черния пипер. Разбъркайте сместа и с нея полейте сварените картофи.
Супа с чеснова трева
Необходими продукти: чеснова трева – 1 и 1/2 ч.ч. (наситнена), моркови – 2 броя, картофи – 3 броя, риган – 4 с.л., босилек – 6 с.л., чесън – 3 с.л. счукан, соев сос – 1/2 ч.ч., вода – 6 ч.ч., сирене – 3 с.л. (настъргано)
Начина на приготвяне: Почистете, измийте и нарежете морковите и картофите. Пуснете нарязаните продукти в кипяща вода и след 15 минути добавете останалите съставки. Оставете супата да поври още 25 минути, отдръпнете от котлона и наръсете с настърганото сирене. По желание сервирайте супата с кисело мляко.
Пикантна шарена салата с чеснова трева
Необходими продукти за салатата: царевица – 1 консерва, боб – 1 консерва (салатен), чушки – 2 червени, кромид лук – 1 глава, зелен лук – 1 стрък, чесън – 2 скилидки, домати – 2 броя
За дресинга: салатен дресинг – 3/4 ч.ч. (италиански), чили сос – 3 ч.л., лимонов сок – 2 с.л., чеснова трева – 3 с.л. (нарязана)
Начин на приготвяне: В голяма купа изсипете царевицата, боба, нарязаните чушки, наситнените кромид и зелен лук, счукания чесън и доматите, нарязани на кубчета. В буркан смесете италианския салатен дресинг, чили соса, лимоновия сок и нарязаната чеснова трева. Затворете буркана и го разклатете добре. Изсипете дресинга върху салатата и я поставете за няколко часа в хладилника. Сервирайте в подходяща купа, а за украса използвайте няколко млади листенца от чеснова трева.
Коментари