Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да си приготвим чеснов оцет, мед и масло?

Как да си приготвим чеснов оцет, мед и масло?

AdminAdmin
Администратор
9494
Чесън
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-18%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.
100.09 лв.

В текста ще откриете рецепти, които ще можете да си приготвите вкъщи. Чесънът дава на тялото нова енергия. Той увеличава съпротивителните сили на организма. Възбуждащото действие на чесъна не допуска появата на умора, потиснатост и депресивни настроения.

Чеснов оцет. За приготвянето му използвайте винен или плодов оцет. Той съдържа много витамини и минерални вещества. Съотношението, което трябва да спазвате, е една скилидка чесън на чаена чаша оцет.

Скилидките се накълцват, пълнят се в бутилка с широк разтвор и се заливат с оцет. Затварят се добре и се оставят две-три седмици, след което се прецеждат. Съхранявайте чесновия оцет на хладно в тъмна бутилка. Добавянето на оцета към салати и ястия укрепва имунната система.

Чеснов мед. Колкото и да ви се струва странно се оказва, че медът и чесънът си подхождат по идеален начин. Съотношението за приготвянето на този продукт е чаена чаша мед на един литър чеснова тинктура. Сместа трябва да кисне няколко часа. Използвайте при настинки, умора и слабост. Може да се приема и интензивно по една чаена лъжичка на всеки час.

Олио

Чесново масло. За да си направите чесново масло, използвайте растителни продукти. Най-добре е да използвате студено пресовано олио, което съдържа високо наситени мастни киселини и има положително влияние върху кръвната циркулация, кожата, имунната система и много процеси на обмяна. Обелените и разрязани на две скилидки от една средно голяма глава чесън се заливат с един литър олио.

Бутилката се затваря добре и се оставя няколко дни. Съхранявайте сместа на хладно и тъмно място не повече от две седмици. Чесновото олио се препоръчва при болки в долната част на корема, възпаления на лигавиците в стомаха и червата. Можете да натривате болезнените места при оплаквания в мускулите и ставите, настинки, кашлица.

Чеснов чай. Една скилидка чесън се смачква, слага се в стъклена или порцеланова чаша и се залива с гореща вода. Кисне се 15 мин и се прецежда. Пие се по една чаена чаша на ден на малки глътки. Напитката е полезна при настинки, бронхит и астматични пристъпи.

Чай

Чеснова тинктура. Алкохолът има свойството да извлича много важни субстанции от растението, освен това ги консервира по естествен начин. За да приготвите чеснова тинктура е необходимо шепа пресни скилидки да се обелят и залеят с един литър чист алкохол.

Затворената течност се оставя за две седмици в топло помещение, като от време на време се разклаща. След това се прецежда през филтър и се пълни в тъмни бутилки.

Три пъти на ден се приемат по 5 до 15 капки преди ядене, разтворени в чаена лъжичка студена или гореща вода. Чесновата тинктура има дезинфекциращо и кръвопречистващо действие, възбужда апетита и регулира кръвното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest