Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Мента
Мента
Ментата е богат източник на традиционни нутриенти. Ментата е чудесен източник на манган, витамин С и А, последният от които е концентриран на каротеноиди, ...
Сусамово Семе
Сусамово Семе
Сусамовото семе е не само изключителен източник на мед и манган, но сусамът съдържа и две уникални съставки - сезамин и сезамолин. Сусамовото семе и ...
Кайенски Пипер
Кайенски Пипер
Нажежаващият кулинарния градус кайенски пипер е популярното чили, считано за най-лютивият пипер на земята. За родината на кайенския пипер се счита Тропична ...
Маково семе
Маково семе
Маковите семена се добиват от маслодайния мак. Маковото семе има фин вкус на ядки. Различен вид е сънотворният мак, от който се прави опиум. Етеричното ...
Девесил
Девесил
Девесилът неизменна подправка за рибена чорба и агнешко. Освен че е подправка, той съдържа много етерични масла и помага при кашлица. Девесил стимулира ...
Кресон
Кресон
От древността кресонът се използва като стимулиращо средство, което повишава тонуса и издръжливостта. През Средновековието са хапвали кресон на сандвичи, а ...
Канела
Канела
Канелата е кората на канеленото дърво, която се суши и навива на руло за да станат канелени пръчици. Лечебни свойства и ползи на канелата. Канелата се ...
Бахар
Бахар
Бахарът е подправка, която идва от Ямайка. У нас бахар в кулинарията се употребява редовно за супи и меса. Бахарът има както ползи, така и вреди
Анасон
Анасон
Анасонът е едногодишно тревисто културно растение, познато ни като ароматна подправка. От хилядолетия анасон се използва в кулинарията и в народната ...
Къри
Къри
Къри е смес от ароматни подправки, която е традиционна за индийската, китайската, японската, латиноамериканската кухня. Къри може да предпази от деменция и ...