Подправки

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Маково семеМаково семе
25 Март
Rosi Trifonova
Маковите семена се добиват от маслодайния мак. Маковото семе има фин вкус на ядки. Различен вид е сънотворният мак, от който се прави опиум. Етеричното масло от маковото семе лекува. Маковото семе се използва за печива, сладкиши, сосове
ДевесилДевесил
18 Март
1
Rosi Trifonova
Девесилът неизменна подправка за рибена чорба и агнешко. Освен че е подправка, той съдържа много етерични масла и помага при кашлица. Девесил стимулира отделителната система, сърдечносъдовата и нервната система
КресонКресон
18 Март
3
Admin
От древността кресонът се използва като стимулиращо средство, което повишава тонуса и издръжливостта. През Средновековието са хапвали кресон на сандвичи, а днес използваме кресона в салата, супи, основни ястия с меса и зеленчуци
БахарБахар
18 Март
Rosi Trifonova
Бахарът е подправка, която идва от Ямайка. У нас бахар в кулинарията се употребява редовно за супи и меса. Бахарът има както ползи, така и вреди
КъриКъри
17 Март
1
Rosi Trifonova
Къри е смес от ароматни подправки, която е традиционна за индийската, китайската, японската, латиноамериканската кухня. Къри може да предпази от деменция и Алцхаймер, както и да изгори мазнините. Съставките в кърито подпомагат при химиотерапия
КаперсиКаперси
17 Март
1
Rosi Trifonova
Каперсите са цветните пъпки, които са били познати още на древните гърци и римляни. Каперсите имат леко пикантен вкус и се използват като подправка на сосове, меса, риби, салати, паста. Каперсите помагат при зъбобол
СолСол
17 Март
Rosi Trifonova
Солта е не само подправка, но и една от жизненоважните съставки за всички живи организми. Солта, готварската сол или натриевият хлорид са едно и също вещество. Ползи и вреди от готварската сол.
Див чесън - ЛевурдаДив чесън - Левурда
12 Март
Rosi Stoyanova
Дивият чесън, познат още с наименованията левурда, сибирски лук е многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви. Дивият чесън се използва за овкусяване на редица ястия. Дивият чесън действа разширяващо върху кръвоносните съдове.
АсафетидаАсафетида
08 Март
Rosi Stoyanova
Асафетидата представлява подправка, която се извлича от корените на едноименното растение. Асафетида се използва широко в индийската и аюрведичната кухня. Готвене с асафетида.