Червеният пипер е една от най-обичаните и използвани подправки в българската кухня. Ползите за човешкия организъм от червения пипер са не една или две.
Дафиновият лист от хилядолетия е признат като свещено растение. В дафиновите листа се съдържа ароматно етерично масло. Вижте за какво помага дафиновия лист.
Анасонът е едногодишно тревисто културно растение, познато ни като ароматна подправка. От хилядолетия анасон се използва в кулинарията и има редица ползи за здравето.
Звездовидният анасон или китайски анасон е плода на вечнозелено дърво. Звездовидният анасон намира огромно приложение в кулинарията и народната медицина.
Българската кухня се отличава със специфичен и често пикантен вкус. Той се дължи до голяма степен на традиционни подправки. Те овкусяват храната по неповторим начин. Вижте кои са традиционни български подправки.
Мацисът, наричан още мускатов цвят, е ароматна подправка. Мацисът от много векове се използва не само като подправка, но и като средство за лечение на различни заболявания.
Аюрведичната медицина препоръчва черната индийска сол Кала намак при редица заболявания. Основно обаче Кала намак помага за регулация на електролитите на стомашно-чревния тракт. Готвенето с кала намак е по-здравословно
Галангал е изключително популярна подправка в Югоизточна Азия, но е особено характерна за Тайланд. Галангал наподобява джинджифила, но но може да го замества. Галангал има много добри противовъзпалителни свойства.
Нажежаващият кулинарния градус кайенски пипер е популярното чили, считано за най-лютивият пипер на земята. За родината на кайенския пипер се счита Тропична Америка.
Солта е не само подправка, но и една от жизненоважните съставки за всички живи организми. Солта, готварската сол или натриевият хлорид са едно и също вещество. Ползи и вреди от готварската сол.