Куркумата е екзотична за нас подправка, но е била почитана в кулинарията от векове в Азия. Съвременните изследвания обаче също се задълбочават в невероятния набор от благоприятни за здравето ползи от куркумата. Днес куркумата се използва като хранителна добавка при възпаления, артрити, проблеми със стомаха, кожата, черния дроб и жлъчния мехур, при рак и други заболявания.
От растението се извлича и етерично масло с многобройни приложения и ползи. Ето повече за него.
Особености на етеричното масло от куркума
Куркумата с латинско название Curcuma longa принадлежи към многогодишните тревисти растения от семейство Zingiberaceae. От това семейство е и друга екзотична подправка - джинджифил.
Думата „куркума“ идва от латински -terra merita, което означава достойна или свещена земя.
С голяма известност се ползва и етеричното масло от тази подправка. Ароматът на етеричното масло куркума е много подобен на прясно нарязан корен. Той има пикантен вкус, леко сладък, със земни и дървесни нотки.
Етеричното масло от куркума е в пъти по-концентрирано от билката на прах, която добре познаваме. Суровината за производството му са подземните корени на растението, които се наричат коренища, и се извлича от коренището чрез парна дестилация.
Както прахообразната подправка куркума, така и полученото етерично масло от билката са с ярко жълт цвят или оранжев поради цвета на пигмента куркумин. Куркуминът е една от основните здравословни съставки на куркумата и е това, което придава характерния цвят на подправките къри и горчица и дори се използва за боядисването на тъкани. Понякога названията куркумин и куркума са използват едно вместо друго, но трябва да се знае, че куркуминът е само едно от многото съединения, които се откриват в растението куркума.
Употреба на етерично масло от куркума
Употребата на куркумата датира отпреди цели 4000 години, чак до културата, създала ведите в Индия, които я ползвали за готвене, както и в религиозните си церемонии. В Аюрведа куркумата е позната, като затоплящо средство за цялото тяло.
В средновековието растението било наричано индийски шафран заради жълто-оранжевия му цвят.
Истинското етеричното масло от куркума се получава от парната дестилация на корените, отглеждани и брани само в Индия. Популярната съставка в индийските ястия куркума е не само подправка, но и чудесно средство за придаване на билков и дървесен аромат на различни козметични продукти за лична хигиена.
В Южна Азия, подобно на Аюрведа, куркумата се използва от векове като естествено средство за лечение на кожни проблеми. С нея се лекува акнето, успешно се намаляват следите от петната и белезите.
Заради силните му противовъзпалителни и антибактериални свойства прилагането на маслото локално става задължително разредено в друго масло-носител, което е помощник при кожни проблеми. Куркумата подобрява еластичността на кожата, намалява бръчките и е силен антиоксидант.
С него успешно се намаляват възпаления на скалпа и се подобрява растежът на косата.
Извлеченото от корена етерично масло е натурално средство с впечатляващ ефект върху здравето. То притежава едно от най-обещаващите антиворакови действия известни на науката към момента.
Състав на етеричното масло от куркума
Съдържанието на етеричното масло от куркума е впечатляващо. В нето има ароматни съединения ar-турмерон, които представляват 25.3 процента от състава, α- и β-турмерон, представляващ 18.3 процента от състава и курлон, който заема 12.5 %. Други съставки са кариофилен, който е в дози, вместващи се в 2.26 процента от състава, евкалиптол -1.6 процента, α-феландрен, който заема 0.42 процента и α-атлантон.
Тези компоненти правят етеричното масло от куркума изключително мощен съюзник на тялото при преодоляване на много сериозни заболявания. Това не е изненадващ факт, като е известно, че куркумата съдържа най-малко 20 антибиотични молекули, 14 известни като предпазващи от рак, 12 са отлични борци срещу туморни образувания, 12 са антивъзпалителни и най-малко 10 са различните антиоксиданти.
Съвети при използване на етеричното масло от куркума
Тъй като става въпрос за силно средство, нужно е това масло да се ползва внимателно от алергичтни хора или такива с непоносимост към компоненти от маслото. Не се препоръчва използването му от бременни, хипертоници, хора със свръхчувствителна кожа.
Използва се както върху кожата, така и за вътрешна употреба. Маслото от куркума е отлично холеретично средство, което активира жлъчния мехур да произвежда жлъчка. То е добър храносмилателен стимулант, благоприятстващ елиминирането на газовете в червата и действа срещу синдрома на раздразненото черво.
Етеричното масло от куркума регулира менструалния цикъл и облекчава болката по време на менструация. Използва се външно за масаж на корема в дните на цикъла.
Това масло също е отлично средство за лечение на синини, както и малки рани. Това е заради антипаразитния и противогъбичния му ефект.
Вътрешно маслото се използва за облекчаване на чернодробни и храносмилателни проблеми.
Това етерично масло дава отлични резултати при лечение на заболявания като хиперхолестеролемия, рак, хепатит, ХИВ и синдром на раздразненото дебело черво.
Освен това маслото е много добро противовъзпалително средство и е подходящо за лечение на сериозни мускулни състояния. Вътрешната употреба е много полезна за смекчаване на болки в кръста и ишиас.
Куркумата, съдържаща се в маслото от куркума, предизвиква защитна реакция на тялото срещу окисляване, което е причина за преждевременното стареене. То тонизира кожата. Поради наличието на линалоол и лимонен в него, етеричното масло от куркума може да причини алергии. Преди употреба се препоръчва малък тест в сгъвката на лакътя.
Растението съдържа етерично масло 5 %, което приемано вътрешно, тонизира организма, повишава дейността на стомаха, червата и жлъчката, проявява и антимикробно действие.
Етерично масло от куркума за кулинарни цели
- Може да се направи домашен чай от куркума, като се смесят кокосово мляко, вода, мед, чай и една-две капки масло от куркума;
- Подходящо е да се добави етерично масло от куркума към бърканите яйца или фритатите, към обикновения ориз или в супите за фин пикантен и пиперлив вкус;
- Когато се използва маслото при готвене, е добре първо да се потопи клечка за зъби в бутилката с маслото, да се разбърка в ястието и да се опита. После може да се повтори същото, докато вкусът стане най-добър според личното предпочитание.
Външно приложение на етеричното масло от куркума
1. Чрез дифузия с арома дифузер. Добавят се 3 капки етерично масло на всеки 100 милилитра вода в дифузера и се включва за 1 час.
2. За разтриване и масаж. Добавят се 4 капки етерично в 1 супена лъжица базово масло, бадемово, жожоба, кокосово или зехтин, за възрастни или 2 капки етерично в 1 супена лъжица базово масло за деца и се нанеся с масажиращи движения на ръцете, гърдите, гърба, по продължение на гръбнака и ходилата.
3. Добавено в шампоан за коса. В количеството, с което се измива косата, се добавят 2 капки етерично масло. Добавят се в шампоана 2 капки етерично масло и се смесват двете консистенции. Нанеся се върху косата като се използват стимулиращи скалпа движения, за да се втрие добре в корена. Оставя за 2-3 минути и се изплаква обилно с вода. Накрая се поставя балсам или маска.
Ползи от етерично масло от куркума
Етеричното масло от куркума има общо укрепващо действие върху тялото и духа, облекчава депресията и тревожността и възвръща бодростта.
Характерният дълбок аромат има дървесна нотка топъл земен акцент, който го прави лесно разпознаваем.
При бременните жени тъй като може да промени секрецията на определени хормони и да повлияе върху плода.
Чудесно средство е при респираторни проблеми като дифузия заедно с етерични масла от джинджифил, евкалипт и салвия.
Вижте още:
Коментари