Босилекът, наред с ригана, е сред най-често използваните подправки при приготвянето на средиземноморски ястия. Употребява се за почти всички видове италианска паста, за ястия и сосове с домати, за доматени супи, за риба и морски деликатеси, за месни ястия и още много други. Ето какво е интересно да знаете за босилека като билка и някои интересни факти, свързани с него:
- Названието "босилек" е гръцко и означава "царски";
- Според елините благодарение на босилека тези, които притежавали магически сили, са можели да раждат скорпиони;
- Босилекът е от сем. Устоцветни и представлява едногодишно растение, достигащо височина от 15 до 60 см;
- Според повечето историци и ботаници босилекът е пренесен от Персия в близките ни земи от Александър Велики;
- Освен в билковите лехи на двора, босилекът вирее много добре в саксии или сандъчета на балкона. Добре е обаче почвата му да бъде богата на хранителни вещества.
- Доказано е, че босилекът вирее много добре между домати, но почвата, в която ще е засаден е добре да е рохка. Предпочита слънчевите места, но живее добре и на шарена сянка;
![Босилек в Саксия](/files/lib/600x350/fresh-basil-pot1.webp)
- Ако разполагате с листа от босилек, които искате да съхраните, но не разполагате с време да ги изсушавате, можете да ги замразите, но след като сте ги бланширали и потопили в зехтин;
- Босилекът от край време се слага в букетчетата със здравец, които бабите подаряват на родилките за здраве;
- Доказано е, че босилекът е полезен за стомаха;
- Въпреки че според старите предания пресният босилек се използва само ако е цъфнал, повечето градинари са на мнение, че цъфтежът му трябва да се предотвратява, за да остане растението с по-свежи листенца;
- Докато в Египет босилекът се е използвал за балсамиране на мумиите, в Рим той е бил символ на влюбените;
- Ако Ви ужили насекомо и не разполагате с лекарство, с което да успокоите нараненото място, пробвайте да го натъркате с пресни листа от босилек;
- Когато готвите с босилек, винаги го слагайте накрая, защото ако той се вари, бързо ще загуби аромата си;
- Когато искате да съхраните босилек за зимата и го оставите да се изсуши, не начупвайте листенцата му, а ги оставете цели, за да се запази ароматът им.
Коментари