Мусът е лек десерт с мехурчета, а името му идва от френски език и преведено означава пяна. В зависимост от начина му на приготвяне мусът може да бъде кремообразен или по-плътен, а в зависимост от съставките – сладък или солен.
В основата на рецептата за мус е яйчен белтък и сметана, а към солените видове често се добавят яйца, риба, месо и зеленчуци. Към сладките мусове може да добавите черен шоколад, кафе или ром, за да направите френския десерт още по-изтънчен.
От платформата за доставка на храни по домовете foodpanda подбират още няколко любопитни факта за всички фенове на муса. А какъв по-подходящ момент да поговорим за вкусния десерт от 30 ноември, когато се отбелязва специалният ден, посветен на муса.
1. За първи път мус се сервира във френски ресторант през 1800 година. Тогава той е представен като основно ястие и е бил приготвен от месо, обилно подправено с чубрица;
2. Сладките мусове се появяват едва през втората половина XIX век;
3. Днес мусове се приготвят в почти всеки ресторат и са любимо блюдо на повечето домакини. Най-популярен от всичките му варианти си остава шоколадовият мус с ядки;
4. Солените мусове също са много популярни, особено онези, към които се прибавя пилешко месо. На много места те се продават и в замразен вариант, за да улесняват начинаещите готвачи;
5. 30 ноември е Националният ден на муса и по цял свят се отбелязва празникът на кулинарното изкушение. Шоколадовият мус има отделен празник, който се отбелязва всяка година на 3 април;
6. Първият шоколадов мус в САЩ е произведен през 1892 година, а през 1977 година в Ню Йорк създават първият мус от бял шоколад.
Коментари