Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Брънза - традиционно старобългарско млечно изкушение

Брънза - традиционно старобългарско млечно изкушение

Брънза
Снимка: Los Muertos Crew / pexels.com

Ако сте почитател на сиренето, със сигурност трябва да опитате неговия по-стар братовчед – брънзата. Тя е солена, мека, с плътна текстура и дълбок вкус, който разказва истории за стари традиции, майсторски умения и хилядолетна гастрономия. Старобългарската традиция се е пренесла във времето, за да ни подари своите безценни дарове.

Малко история на брънзата

Старобългарската брънза е едно от най-старите сирена, познати по нашите земи, и има дълбоки корени в традиционното животновъдство и хранене на прабългарите и средновековните българи.

Това е вид саламурено сирене, което се прави основно от овче или козе мляко, като в някои случаи се използва и биволско. Характеризира се с плътна, ронлива текстура и силно изразен солен вкус, който му помага да се съхранява дълго време.

Още в Първото българско царство (VII-XI в.) пастирите и фермерите са използвали традиционни методи за производство на млечни продукти. Брънзата се е правела чрез естествено подквасване и ферментация, като се е съхранявала в дървени качета или кожени мехове, потопени в саламура.

Историческите източници сочат, че брънзата е била основна част от хранителния режим на древните българи, особено сред номадските и полуномадските общности. Освен че се е консумирала директно, тя е била и важна съставка в различни ястия, като например хляб, запечен с брънза, или млечни каши.

Как се прави старобългарска брънза

Овче мляко

Процесът включва няколко основни етапа:

- Събиране на млякото – прясно овче или козе мляко се прецежда и затопля.

- Сгъстяване – добавя се натурална мая (често от стомах на младо агне или теле);

- Пресоване – изварата се отделя и се изстисква в тензух или специални калъпи;

- Зреене – готовата брънза се съхранява в саламура (солена вода), понякога в дървени съдове.

Старобългарската брънза днес, макар и рядко срещана в оригиналната си форма, тя може да бъде възродена чрез традиционни методи на приготвяне.

Дори днес също, в Карпатите, можете да видите как овчарите приготвят брънза по старите методи – с минимални добавки, но с максимален вкус.

Брънзата може да бъде

- Свежа – мека, кремообразна и леко кисела;

- Стара и узряла – твърда, силно солена, с ронлива структура;

- Опушена – придава допълнителна дълбочина и аромат.

Вкусът ѝ е наситен, с приятна млечна сладост, съчетана със солена пикантност, а някои разновидности носят и лека ферментирала нотка.

Как да консумираме брънза

Извара
Снимка: Konstantin Klimov / pexels.com

Брънзата е изключително универсална и може да се консумира по различни начини:

- Върху пресен хляб с масло и мед – контрастът между соленото и сладкото е вълшебен;

- В традиционни ястия като мамалига царевична каша с брънза и сметана;

- В салати – заменете фета сиренето с брънза за по-изразен вкус;

- В печива – например, в баници или солени кифлички.

С печени картофи или паста – разтапя се леко и придава богат млечен вкус.

Къде да намерим истинска брънза

В България брънзата не е толкова популярна, но може да се намери на фермерски пазари или специализирани магазини. Ако имате възможност, опитайте румънска или словашка брънза – всяка страна има своя характерна версия.

Брънзата е едно от онези сирена, които носят вкус на традиция и време. Към наши дни в района на Родопите може да се намери брънза, която е микс от вкусна извара и традиционен български кашкавал.

Ако все още не сте я опитали, дайте ѝ шанс – може би ще се влюби във вас така, както вие ще се влюбите в нея!

Вижте още какво ще се случи, ако преядете със сирене и прочетете за вкусните капани на бялото сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен