Ордьоврите - това са ястия, чиято цел е да изострят апетита ни и да го подготвят за кулинарната наслада, която ни чака при основното блюдо на трапезата. Те могат да бъдат както студени, така и топли, като тук вече всичко зависи от личните ви предпочитания и желания в това отношение.
Ако и вие се чудите какви ордьоври да поднесете на гостите си, тогава днес ще ви предложим няколко свежи идеи с грах, които са едновременно много вкусни, но и лесно за приготвяне.
3 идеи за ордьоври от грах
Оризови топчета със зелен грах
Необходими продукти:
- ориз за суши - 100 г;
- соева майонеза - 1 с.л.;
- мисо паста - 1 с.л.;
- мед - 1 чаена лъжичка;
- зелен грах - 50 г;
- захар - 1 с.л.;
- оризов оцет -1 с.л.;
- растително масло - 20 мл.
Начин на приготвяне:

1. Сварете ориза и го залейте след това със сместа от оцет и захар, а след това смесете всичко много добре. Най-добре е да използвате японски ориз, който е предназначен за суши, но ако нямате, тогава можете да заложите и друг, но е важно той да може да се лепи лесно на малки топченца.
2. Смесете майонезата с пастата мисо и меда, а след това добавете това към ориза и накрая прибавете граха. Разбъркайте всичко много добре и оставете ястието леко да се охлади. Започнете да оформяте малки топчета от оризовата смес с големината на пинг-понг топки, а след това ги сложете във фурната, за да се запекат леко. Сервирайте този ордьовър с украса по ваше желание и добавете соев сос за любителите на тази комбинация.
Зелен грах с моцарела
Необходими продукти:
- зелен грах - 400 г;
- лук - 1 бр.;
- сирене моцарела - 200 г;
- мащерка;
- зехтин - 50 мл;
- яйце - 3 бр.;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на дребно, а след това го запържете в предварително нагорещена мазнина.
2. След това залейте лука с малко вряла вода и добавете граха (ако е замразен, не го размразявайте предварително). Варете така всичко за около 15-на минути, докато грахът омекне добре. Накрая добавете и мащерката във водата.
3. През това време сварете яйцата и ги обелете. След това сложете сварения грах в получилия се при варенето бульон, а след това добавете моцарелата, свареното яйце и малко зехтин.
Скариди с грах
Необходими продукти:

- скариди - 10 по-големи бр.;
- сока от 1 лайм;
- грах - 80-100 г;
- чили на вкус;
- зехтин;
- сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Почистете скаридите и ги разрежете на две. Запържете ги, като добавите и чилито към тях.
2. Добавете бланширания грах и сока от 1 лайм, а след това гответе още 1 минута ястието на слаб огън, като постоянно го бъркате. Накрая добавете сол и пипер на вкус.
3. Сервирайте този ордьовър с грах топъл и добавете резени лимон за украса.
Всички тези предястия с грах са прекрасен начин да удивите вашите гости. Заедно с това те са лесни за приготвяне и дори да сте начинаещи в кухнята, ще можете да се справите с тези рецепти с грах, които въпреки това са много вкусни и апетитни.
А за да ви улесним, ви предлагаме да пробвате нашите идеи за ордьоври с грах - разядка с грах, хумус с грях и фалафели с грах.
Коментари