Изборът на вино и на подходящо ястие към него си е цяло изкуство и ако човек направи лоша комбинация, може да провали обяда или вечерята, които е планирал.
Все повече добри ресторанти, които държат на репутацията си назначават сомелиер (sommelier) – експерт, съветващ клиентите си какво вино да изберат според храната, която са поръчали.
Ако искате да сте сомелиер в собствения си дом и за собствените си гости, ето няколко идеи за подходящи ордьоври и адекватно вино към тях.
Топчици сирене
Необходими продукти:
125 грама узряло сирене (настъргано), 125 грама чедар (настърган), 125 грама крема сирене, половин малка глава лук (настърган), 1 супена лъжица сладък чили сос, смлян черен пипер.
Подправки за поръсване: Супена лъжица червен пипер, 1 супена лъжица къри на прах;
Начин на приготвяне: Смесете и разбъркайте червения пипер и кърито и ги отделете в чиния. Всички сирена и останалите продукти (без подправките за поръсване) се смесват в купа и се намачкават. С готовата каша оформете топчици. Всяка топка оваляйте в подправките за поръсване. Сложете всички готови топки в херметически затворен съд в хладилника, за да се стегнат.
Поднесете с хубаво Каберне или Мерло.
Макарони с бял рибен сос
Необходими продукти:
Килограм филе от бяла риба, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 300 грама макарони, 150 грама краве масло, 200 грама пресни гъби, 60 грама кашкавал и сол
За соса:
Литър и половина прясно мляко, 50 грама краве масло, 2-3 супени лъжици брашно;
Начин на приготвяне: Рибеното филе трябва да се раздели на порции. Отделните парчета се поръсват със ситно нарязаните лук и корени от магданоз. Макароните се сваряват, подправят се с част от олиото и се изсипват в намазнена тава. Отгоре се нарежда рибата, а върху нея - сварените гъби. Накрая се посипва с настъргания кашкавал и останалото разтопено масло.
Млечният сос се приготвя като се запържи маслото в брашно и се разреди с горещо мляко, като се разбърква непрекъснато. Прибавете и сол и сосът ви е готов. Доварете го на слаб огън.
На това мезе подхождат Пино Гриджо, Совиньон Блан или Шардоне.
Ориз с яйца по китайски
Необходими продукти:
150 грама ориз, 3 яйца, 2 супени лъжици олио, 2-3 скилидки чесън, 2 стръка зелен лук, 125 грама грах, 1 супена лъжица светъл соев сос, връзка магданоз.
Начин на приготвяне: За около 10 минути сварете ориза, докато стане почти готов, но не напълно. Отцедете го и го измийте със студена вода. Отделно разбийте яйцата, поставете ги на слаб огън и ги разбъркайте, докато се втвърдят леко. В уок тиган сипете олио и го загрейте до пушел, а след това добавете нарязания на ситно чесън и зелен лук, разбъркайте. Добавете и граха. След около минута-две добавете ориза и продължавайте да разбърквате. Накрая добавете яйцата, соевия сос и сол на вкус.
Сервирайте с вино розе.
Коментари