Предястията и ордьоврите в новогодишната нощ трябва да са многобройни – както при видовете, така и в количеството. Никой няма да издържи цяла нощ на празна маса и най-вече – без мезе. Така че, когато приготвяте новогодишното меню, най-добре на първо място се фокусирайте над този елемент. Ето някои предложения:
Пълнени гъби с топено сирене
Необходими продукти: 7-8 бр. гъби печурки, 200-250 г топено сирене, 1 с.л. настърган шпек или ситно нарязана шунка, пресен магданоз, 2 с.л. маргарин или масло, 4-5 с.л. олио.
Начин на приготвяне: Гъбите се измиват и пънчетата им се отстраняват внимателно. Те се нарязват на много ситно. В купа се намачква топеното сирене, прибавят се колбасът, ситно нарязаният магданоз и нарязаните на ситно пънчета.
Разбърква се добре и с готовата смес се пълнят гъбите, като не се препълват – заглаждат се с лъжица. Маслото се разтопява и се излива в тавичка заедно с олиото, а гъбите се подреждат в нея. Пекат се в загрята на 150-160 С фурна, докато покафенеят.
Освен типичните и познати ни салати, можете да изненадате празнуващите с тази:
Празнична салата с много витамини
Необходими продукти: 1 малка до средна маруля, връзка киселец, 200 г рукола, няколко листа червено зеле (по желание), 200 г орехови ядки (леко запечени), 200 г синьо сирене.
За дресинга: 75 мл сок от лимон, 35 мл зехтин, 1 ч.л. мед, 2 щипки сол.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се режат на едро. Подправките за дресинга се смесват, до хомогенизиране. С тях се заливат омесените зеленчуци и се разбърква добре.
Салатата се разпределя на 4-6 порции и отгоре се поръсва с кубчета синьо сирене и запечени орехови ядки.
И една страхотна салата с праз, перфектно мезе за всяка напитка:
Необходими продукти: 2-3 стръка праз, 3-4 твърдо сварени яйца, 1 малка кутийка заквасена сметана, 2-3 печени чушки, магданоз на вкус, сол.
Начин на приготвяне: Празът се накълцва на ситно. Добавят се сварените и нарязани на ситно (не прекалено) яйца. Омесват се със сметаната, солта и магданоза. Лесно и вкусно.
А така типичното за този сезон червено цвекло задължително трябва да влезе в употреба.
Необходими продукти: цвекло, моркови, картофи, магданоз, червен лук, зехтин или олио, лимон или оцет, сол, черен пипер.
Всички зеленчуци, без червения лук, се сваряват. Всички зеленчуци, заедно с червения лук и магданоза се нарязват на малки кубчета и се смесват в купа. По желание се овкусява с лимон или оцет, зехтин или олио. Добавят се сол и черен пипер на вкус.
Подходящи предястия и ордьоври са и студено приготвените. Най-лесното, ако нямате време, е да се сдобиете с няколко вида нарязани мезета от магазина и просто ги подредите в голяма чиния. Така ще ви остане повече време да приготвите подходящата им декорация например, с която също биха изглеждали ефектно.
В България изборът на рецепти за новогодишната трапеза е много голям, затова спретнахме няколко сборни категории с избрани новогодишни рецепти:
- пухкави празнични погачи с видео стъпка по стъпка
- основни ястия за новогодишната нощ
- примерно меню за Нова Година
- десерти и сладкиши за Нова Година
Коментари