Gotvach.bg»Съвети»Как и колко време се вари грах?

Как и колко време се вари грах?

ТинкаТинка
Новак
2
Как и колко време се вари грах?

Граховите зърна имат изключителни вкусови, диетични и хранителни качества. Дори след прибирането им те продължават да зреят.

Предварително се кисне във вода около осем часа на стайна температура. На един килограм грах се добавя три литра вода в дълбок съд. Поставя се без капак на не много силен котлон и се вари между час-час и половина.

В зависимост от твърдостта на водата и от самият сорт на граха, може да е необходимо и по-дълго време да се свари граха - до два-три часа. Ако водата се изври, може да се долее само вряща вече вода допълнително. За да се запази свежият зелен цвят на граха се добавя щипка захар по време на варенето и се разбърква леко.

Замразеният грах се вари по същият начин както и пресният, но се проверява за евентуално останали по-твърди грахчета. По принцип се замразява когато е току-що откъснат и това му позволява да е също толкова полезен и вкусен.

Може да се добави слънчогледово олио или масло за по-бързо варене. Образуваната пяна се премахва с лъжичка.

На края се слага солта. Готовият грах може да се съхранява 2 дни в хладилника преди да бъде консумиран или да сготвите някои от нашите вкусни рецепти с грах.

Прочети също как се бланшира грах и как се задушава грах.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 2
50
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати