Народите от цял свят са създали свои рецепти за лечебни супи. Като цяло супите са много полезни, те добре се приемат от стомаха и се усвояват лесно от организма.
В цял свят пилешката супа се смята за най-доброто лекарство при настинка, а пилешкият бульон се дава за укрепване след продължително заболяване. В пилешката супа е добре да се добавят различни зеленчуци, а също така лук и смачкани скилидки чесън.
В Китай например се смята, че запушеният нос се лекува с кисело-сладка супа с оризов оцет, джинджифил и чесън.
Индийската супа срещу високо кръвно налягане се прави от нахут. За да е вкусен нахутът и лесно да се свари, той трябва да се накисне за около десет часа във вода.
След това се оставят за още шест часа да престоя бухнали, докато леко се разцепят, и тогава се варят. След като нахутът се свари, се добавят една-две смачкани глави чесън.
В супата се пускат няколко зърна нар, които подобряват бъбречната дейност. Тази супа може да се приготви, като нахутът се замени с леща.
Китайската супа с тофу и подправки е полезна след дълго пътуване, особено със самолет. Тя съдържа нарязано на кубчета соево сирене - тофу, което съвсем леко се сварява, добавя се нарязан на ситно и леко запечен на сух тиган джинджифил, и всичко се залива с телешки бульон. Добавят се пикантни подправки на вкус.
Филипинската супа срещу артритни болки се прави от джинджифил. Тази супа е полезна и като профилактика срещу грип. В мазнина се запържват три скилидки чесън, две супени лъжици настърган джинджифил и една голяма глава лук, нарязана на ситно.
Пилешко месо, нарязано на лентички, се запържва и след това се накъсва. Добавя се вода и пържените чесън, лук и джинджифил и всичко се кипва. Добавя се малко нарязан на ситно спанак и няколко парченца зелена папая. Добавя се лют червен пипер и съвсем малко сол.
Коментари