В испанския град Бунол всяка година се организира доматен бой, в който се включват на двадесет и пет хиляди души. Те се замерват със стотици тонове домати, а улиците са покрити с тридесетсантиметров слой доматен сок.
Във Виетнам сготвените устни на орангутан се смятат за едно от най-изисканите ястия.
Във Франция телешките очи се накисват във вода, след това се варят, пълнят се с плънка и се панират – това се смята за изключително вкусно ястие. Във Франция всяка година се консумират над четиридесет тона охлюви.
В Мексико текилата често се сервира с червей в чашата. Идеята е да се глътне червеят заедно с напитката.
В Китай едно от смятаните за вкусни ястия са мечешките лапи. Те се запичат в глина, за да може лесно да се отдели козината от тях. Китайците са известни и с това, че приготвят супа от лястовичи гнезда.
Гнездото се накисва във вода, отстраняват се всички перца и нечистотии и се сварява до получаването на гъста лепкава супа, известна като афродизиак в цял свят.
В Китай е разпространено и яденето на кокоши яйца, които са престояли в земята. След като бъдат извадени, жълтъкът им е зелен на цвят, а белтъкът – черен.
В Тексас популярно ястия са печените броненосци, които се запичат в корубата си, поръсени с черен пипер, с гарнитура от кисели ябълки и сладки картофи.
Американските пилоти получават писмени инструкции за оцеляване в тежки условия с описание различни видове бръмбари, които доставят протеини на организма.
В Камбоджа пържените паяци се смятат за хранително и вкусно ястие. Във Филипините е популярно ястието какамбиан, което се приготвя от козе месо, кожа и мазнина, нарязани на кубчета.
В Монголия конско мляко се излива в почистен конски стомах и се окачва над входната врата. Всеки, който влиза, трябва да люшне стомаха и така млякото постепенно се превръща в слабоалкохолна напитка.
Коментари