Млечните продукти играят незаменима роля в балансираното хранене, както и в редица рецепти за вкусни ястия. Сиренето несъмнено е най-популярният млечен продукт, който е и задължителна част от всяка семейна трапеза.
Сиренето се среща в множество разновидности, като всяка от тях притежава специфичен вкус и свойства. Моцарелата е едно от най-широко разпространените и предпочитани видове сирена. Това сирене е изключително изискано и придава уникален вкус към всяко ястие. Произходът на моцарелата е италиански, като след настъпването на 2 век неговото разпространение става популярно и в много други страни по света.
Моцарелата може да бъде акцент или добавка към различни ястия, но нейното приложение е най-голямо като съставка към салатите. Лекият и фин вкус на моцарелата прави сиренето страхотно свежо допълнение в рецептите за салати.
Ето няколко предложения за салати с моцарела, на които не можете да устоите:
Салата с домати и моцарела
Няма как да не се спомене забележителната комбинация между домат и сирене. Ето защо и първата рецепта е класическата салата домати с моцарела и босилек. За нея са ви необходими домати, зехтин, моцарела, босилек и сол. Нарязвате доматите и моцарелата на кръгчета, след което ги редувате и отгоре наслагвате листа от босилек. На финала овкусявате със зехтин и сол.
Салата с ягоди и моцарела

Една нестандартна, но несравнимо вкусна комбинацията, е тази между ягодите и моцарелата. Тази салата с моцарела е изключително свежа, лека и приятна, подходяща за всеки повод. За да я приготвите, са ви необходими ягоди, моцарела, лимони, маруля, соев сос, зехтин, черен пипер и сол. Към нарязаната маруля, добавяте на кубчета ягодите и моцарелата. След това прибавяте дресинга от зехтин, соев сос, лимоновия сок и подправките.
Салата с патладжан и моцарела
Тази салата с моцарела е страхотно предложение за предястие, тъй като има засищащ и наситен вкус. За нея са ви необходими патладжани, моцарела, маслини, магданоз и брашно.
Първо нарязвате на колелца патладжана и го оставяте да се отцеди на гевгир. След това го оваляте в брашно и го изпържвате на тиган до постигане на златист цвят. Когато е готов, го оставяте в чинията и отгоре нарязвате моцарела. Поръсвате с магданоз и финализирате с няколко маслинки.
Ако тези идеи не са ви достатъчни, вижте нашите предложения за:
Коментари