Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Олио от авокадо - как да готвим с него

Олио от авокадо - как да готвим с него

готвене с олио от авокадо

Авокадото в последно време е сред най-обсъжданите тропически храни. Присъства неизменно във всяка здравословна диета и се смята за истинска супер храна заради всички полезни вещества, които съдържа.

Един от неговите продукти е маслото от авокадо. То не е нова идея, но кокосовото масло печели битката за популярност с него, независимо, че продуктът от чудесното авокадо напълно заслужава адмирациите на тези, които редовно го ползват.

Какво представлява олиото от авокадо и какво място намира в готвенето?

Олио от авокадо се получава при пресоване на месестата част от авокадото, след като костилката е отстранена. Това го прави едно от малкото растителни масла, получени не от семето, а от ядливата част. В чистия си вид преди рафиниране, то е зелено на цвят, има мек вкус и острия мирис на плода. Рафинирането му придава жълтеникав цвят, какъвто има и слънчогледовото олио.

Олиото от авокадо съдържа полезните съставки на суровината, от която се прави. А това значи високо съдържание на полезни вещества, сред които трябва да споменем омега-3 мастните киселини, антиоксидантите, витамините А, С и Е, протеините, фитостеролите.

олио от авокадо

По характеристите, отнасящи се до полезните му съставки, това олио се доближава до зехтина Exstra Virgin, но има една съществена разлика, в която се състои голямото му предимство. То е растителна мазнина с най-висока точка на кипене - над 270 градуса.

Затова може да се използва не само за овкусяване на студени ястия и салати, но и като алтернатива на слънчогледовото олио, от което е по-здравословно.

Неговата безопасност при нагряване до високи температури го прави подходящо при пържене, сотиране и печене или за задушаване на меса или зеленчуци. При високи температури не отделя вредни вещества и освен това прави храната много приятна заради мекия си вкус.

Уникалното усещане, което олиото от авокадо носи на вкусовите рецептори, е причина то да бъде винаги добра алтернатива на зехтините и подходяща съставка в домашната майонеза, салатеният дресинг и най-вече във сосовете, които омекотяват вкуса на основното ястие, защото те самите са леки и приятни, когато са приготвени с масло от авокадо.

Със сигурност може да се твърди, че маслото от авокадо превъзхожда зехтина по отношение на здравословните си ползи и това е плюсът към богатството на вкуса и мекия му аромат.

Прочетете също как да си направим масло от авокадо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest