Мисо е богата солена подправка, която характеризира същността на японската кухня. Традиционно в Япония започват деня си с купа домашна мисо супа. Мисото също се използва за ароматизиране на разнообразие от храни и други ястия през целия ден.
Мисото се получава от ферментацията на зърнена култура, соя и понякога зърно, като ориз или пшеница, които се комбинират със сол, и след това се оставя да отлежават в кедрова бъчва, за около 3 години.
Процеса на получаване на мисо е сложен и изисква много опит, така че не е нещо, което да се направим у дома. Добавянето на различни съставки и вариантите с дължината на ферментация, произвеждат различни видове мисо, които се различават значително по вкус, текстура, цвят и аромат.
Мисо е много здравословно, то съдържа изофлавони (за 20mg/100g), сапонини, соев протеин (частично се усвоява) и живи ензими (в пастьоризираното мисо).
Едно изследване, публикувано в списанието на Националния институт за рака показа, че жените, които консумират три или повече чаши мисо супа дневно намаляват риска си от рак на гърдата с около 40% в сравнение с тези, които са консумирали само една купа дневно. Единственият отрицателен аспект за здравето на мисо е високото съдържание на сол.
Супа мисо
4 чаши вода
1 пакет Даши супа
3-4 супени лъжици мисо паста
3-4 зелен лук
1/2 пакет средно твърдо тофу
1/2 чаена лъжичка на морски водорасли
4 филийки камбоко (по избор, едно парче на купата и могат да бъдат закупени на всеки японски пазар)
1/2 чаша дайкон (известни още като японски репички)
Оставете водата да заври, добавете Дашито и намалете котлона на по-ниска температура. Добавете пастата мисо. Можете да добавите 3 или 4 супени лъжици, но направете това на вкус, тъй като някои хора обичат супата им да е по-солена.
Добавете зеления лук, тофуто, водораслите и дайкона и оставете на умерен огън за 8-10 минути. След това отстранете от котлона и сервирайте в японски купички.
Коментари